Događaji

širi se smrad

Zagreb preplavljen smećem: građani objavljuju fotografije prepunih spremnika za otpad

Zagreb preplavljen smećem: građani objavljuju fotografije prepunih spremnika za otpad
Zarko Basic/PIXSELL

Iz Holdinga poručuju kako je krivac za prekomjereni otpad Advent jer je zbog velikog broja građana i turista došlo do povećane količine otpada u javnim spremnicima

Posljednjih desetak dana sve više ogorčenih građana iz različitih kvartova, od Španskog, Novog Zagreba do Dubrave, objavljuje fotografije prenatrpanih spremnika za otpad na društvenim mrežama kako bi upozorili Grad da problem odvoza i dalje postoji. Žalili su se na smrad, ali i na narušenu vizuru grada jer su uz to smeće, kažu, proveli svoje božićne blagdane, piše Jutarnji list.

Mnogi građani su pomislili da se radi o tihom štrajku radnika Čistoće zbog neisplate punog iznosa božićnica ove godine od 1250, umjesto 2880 kuna. Do sada su prikupili više od 500 potpisa, odnosno, punomoći za tužbu protiv Grada i uprave Holdinga, a vjeruje se da će gotovo svi od 1650 radnika dati svoju podršku u borbi za prava koja su im obećana u temeljnom kolektivnom ugovoru.

Mirjana Kaltak, predsjednica sindikata Čistoće, kaže da radbucu neće štrajkati, dok iz Holdinga poručuju kako je krivac za prekomjereni otpad Advent jer je zbog velikog broja građana i turista došlo do povećane količine otpada u javnim spremnicima.

U rješavanju ovog problema možda pomogne 26 novih komunalnih vozila od  26 milijuna kuna koja su jučer ujutro predana Čistoći, a radi se o vozilima koja stvaraju manju buku te imaju najnoviju verziju Euro 6 ekološkog standarda, filtriranja i obrade ispušnih plinova što doprinosi kontinuiranim nastojanjima zaštiti okoliša u gradu.

Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki kazala je kako bi u drugoj fazi isporuke do kraja ožujka iduće godine trebalo stići još devet vozila te da su za dijelove grada koji su teže dostupni, kao što je podsljemenska zona i dijelovi s uskim ulicama, nabavili manja, uža vozila, piše Jutarnji list.


Reci što misliš!