Događaji

zadra nova

"Chestnut" pokreće pilot projekt – uspostavu sustava za iznajmljivanje bicikala

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s međunarodnim projektnim partnerima provodi projekt CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Trasport, financiranog iz Programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 2.004.272,18 EUR. Projekt ima za cilj doprinos boljoj povezanosti i interoperabilnosti prometnog sustava temeljenom na integraciji između korištenja više održivih sredstava prijevoza, kao što su javni prijevoz, biciklizam, hodanje, električna vozila i slično.

Kroz projekt CHESTNUT, ZADRA NOVA sa ekspertima za mobilnost trenutno izrađuje Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), inovativni način planiranja gradskog prometa koji na održivi način zadovoljava ponajprije potrebe ljudi. Ciljevi takvog planiranja prometa su pristupačnost odredišta i usluga, povećanje sigurnosti u prometu, smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje fosilnih goriva, privlačnost gradskih prostora, povećanje kvalitete života, zdraviji okoliš i smanjeni štetni utjecaj na zdravlje građana. SUMP će uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života građanima šireg urbanog područja grada Zadra.

U siječnju 2018. godine održat će se događaj na kojem će se prezentirati rezultati procesa koji je uključivao analizu početnog stanja, oblikovanje vizije, određivanje ciljeva ( krajnjih i mjerljivih), izbor mjera kroz aktivnu komunikaciju te praćenje i evaluaciju procesa i uspješnosti. Sudionici samog događanje će biti pripadnici javnog sektora, stručnjaci iz srodnih područja, privatni sektor te šira javnost. Od prisutnih će se očekivati diskusija kroz koju ćemo dobiti važne inpute kako bi što uspješnije zadovoljili potrebe lokalnog stanovništva u završnoj verziji važno dokumenta kao što je SUMP.

U sklopu CHESTNUT-a će se na području Zadarske županije provesti i pilot projekt –  uspostava sustava za iznajmljivanje bicikala, koja se sastoji od  izrade komunikacijskih priključaka, stanica za bicikle, uspostavu RFID smartcard sustav (tehnologija koja koristi radio frekvenciju kako bi se razmjenjivale informacije između prijenosnih uređaja/memorija i host računala), nabavu bicikala i montažu, projektiranje sustava javnih bicikala i IT aktivnosti potrebnih za optimalnu promociju, podršku i upravljanje sustavom inteligentnih kartica.

Smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 u skladu je sa Zadarskim razvojnim planovima s naglaskom na ekološki prihvatljiv prijevoz i zelenu energiju. Prevencija zdravstvenih problema kroz aktiviranje građana u biciklizmu također je u skladu sa planom očuvanja zdravlja u Gradu Zadru.

Održana studijska putovanja kroz projekt u Weiz, Beč i Prag su imala za cilj učenje na osnovi iskustava partnera te  međusobnu razmjenu iskustava i najbolje prakse u međunarodnom okruženju. Postoji visok stupanj suglasnosti oko toga da planiranje održive mobilnosti doprinosi boljoj kvaliteti života i djelotvornijem rješavanju problema gradskog prometa. Održivi oblici prometa prije svega obuhvaćaju pješački i biciklistički promet te javni prijevoz. Gradovi će provoditi razne mjere kako bi potaknuli i podržali široku upotrebu ovih prometnih oblika.


Reci što misliš!