Događaji

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića

Zadarska škola s velikim planovima: stižu novi staklenik, oprema, čips od jagoda

Zadarska škola s velikim planovima: stižu novi staklenik, oprema, čips od jagoda

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića u novu je godinu ušla s velikim planovima i s gotovo milijun kuna za njihovo ostvarivanje. Ta im je nepovratna sredstva odobrilo Ministarstvo poljoprivrede za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi.

U sklopu projekta škola će postaviti suvremeno opremljen staklenik površine 90 metara četvornih, u proizvodnji jagoda dobro će im doći sušare za voće i povrće, a posebno ih veseli kupnja gospodarskoga vozila za potrebe izvođenja praktične nastave, prenosi Radio Zadar.

Planirana je i nabava nove laboratorijske opreme - spektrofotometra, a jedino čega im ne nedostaje, potvrđuje i ravnateljica Jelena Gulan, je velika motivacija i inovativni pristup:

''Tako da ćemo imati čips od jagoda koji možemo dalje razvijati kao samostalan proizvod ili ga uklopiti u nove proizvode''.

Želja je povećati kvalitetu strukovnog obrazovanja učenika a ravnateljica ističe i još nešto:

''Kroz tu priču ide jedna nova ideja i tako da stvarno želimo da ova škola postane prepoznatljiva ne samo u Zadarskoj županiji i da školujemo djecu koja će sutra ostajati na svojoj zemlji, obrađivati zemlju, proizvoditi zdravu hranu, a sa zdravom hranom je i zdraviji narod… Nadam se da ćemo uspjeti u tim planovima''.

Projekt je osmišljen u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije i u partnerstvu sa Srednjom školom "Braća Radić" iz Kaštel Štafilića:

 "Dobili smo skupa negdje oko 970 tisuća kuna. Od toga našoj školi ide 580 tisuća kuna. Od onoga što smo prijavili negdje 7 posto morat ćemo sufinancirati sa svojim sredstvima. Evo, županija naša uvijek nas je pratila pa će nas i u ovom trenutku pratiti s tih 7 posto''.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ukupno 13 milijuna kuna za 30 projekata sličnih strukovnih škola iz cijele Hrvatske.


Reci što misliš!