Događaji

emitira se 15. i 22. siječnja

Dokumentarac o Maslenici na Hrvatskoj radio televiziji

Dokumentarac o Maslenici na Hrvatskoj radio televiziji

U povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je označila prekretnicu u Domovinskome ratu, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazat će dvodijelni istoimeni dokumentarni film.

Prvi dio prikazat će se u ponedjeljak 15. siječnja, a drugi dio 22. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1) s početkom u 20.05 sati.

Siječanjsko primirje 1992. godine nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare, a prometno bili gotovo izolirani od ostatka države. Zato je za Republiku Hrvatsku vojna akcija bila jedino rješenje. Ograničena ofenziva Hrvatske vojske i policije kodnoga imena Gusar počela je 22. siječnja 1993. godine.

U samo tri dana oslobođena je takozvana ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa te važni visovi južnoga Velebita. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica - Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskoga pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke, a kasnije i brana Peruća koju su pobunjeni Srbi minirali.

Nakon godinu i pol dana okupacije time je oslobođena cijela hrvatska obala, a gotovo svakodnevno granatiran napaćeni grad Zadar napokon je dočekao mir.

Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna - Žigljen. Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz.

U borbama najboljih postrojba s obiju strana tijekom nekoliko idućih mjeseci Hrvatska vojska i policija odnijele su važnu pobjedu, koja je bila prekretnica u Domovinskome ratu. Stoga je u srpnju 1993. godine na Maslenici otvoren pontonski most kojim je, uz manje teškoće, promet tekao sve do konačnoga oslobođenja Republike Hrvatske i izgradnje novoga betonskog lučnog mosta.

Scenaristi su dokumentarnoga filma Maslenica Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić, snimatelj je Ivan Kovač, redatelj Danko Volarić, a urednik Vladimir Brnardić.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1) dvodijelni će dokumentarni film Maslenica biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti