Događaji

neobična pojava

Čitatelj "24 sata" kod Rovanjske snimio kita perajara

Čitatelj

"Nekoliko nas izašlo je s brodicama na more. U jednom trenutku njih dvojica su mi doviknuli da je pored njih kit. Počeo sam se smijati jer sam mislio da se šale dok ga nisam ugledao", Ispričao je stanovnik Rovanjske koji je u subotu s mobitelom snimio kita.

Kit koji se pojavio u mjestu Rovanjska kod Jasenica zainteresirao je i Institut Plavi svijet.

Napisali su kako se radi o vrsti Balaenoptera physalus ili kit perajar. Nakon plavog kita radi se o drugoj najvećoj životinji na svijetu radi čega mu se nitko nije usudio približavati pa se tako na snimci ne može vidjeti da li se radi o mužjaku ili ženki ni koliko je dugačak. Iako se radi o velikoj životinji ova vrsta inače se dobro snalazi u zatvorenim i plitkim zaljevima i kanalima radi čega joj je samo potreban mir, piše portal 24 sata.

Iz Instituta kažu da do sada na Jadranu nije zabilježeno nasukavanje niti jedne zdrave jedinke. Nažalost, ukoliko se radi o oboljelom kitu, nitko mu ne može više pomoći.

"Nikad nisam vidio ovako nešto kod nas. Ovo sigurno nije svakidašnji prizor. Moram priznati da me uhvatio i strah i poštovanje prema životinji" - rekao je snimatelj i dodao kako se upravo radi njegove veličine nitko nije usudio približiti.

Iz instituta upozoravaju kako mu nitko ne bi trebao prilaziti. Kada dođu u zatvoreniji prostor kao što je Rovinjski kanal životinji može biti potrebno i do nekoliko dana da upozna okolinu.

"Nekako je sporo plivao na površini i svakih nekoliko minuta izlazio na površinu - opisuje nam čitatelj i dodaje kako nije pretjerano reagirao na njihovu prisutnost osim kada su upalili motor da se pomaknu".

Nažalost ljudi se nekada ne znaju ponašati u blizini takve životinje. Htjeli bi joj pomoći pa raznim plovilima počinju stvarati buku kako bi je okrenuli prema pravom smjeru pišu iz Instituta. Takva buka kod kita uzrokuje stres radi čega može postati dezorijentirana i završiti tragično nasukavanjem.


Reci što misliš!