Događaji

50 milijuna dolara za istragu

Malezija nastavlja potragu za nestalim zrakoplovom MH370

Malezija nastavlja potragu za nestalim zrakoplovom MH370

Malezija je u srijedu potpisala sporazum da će američkoj tvrtki za istraživanje morskog dna platiti do 50 milijuna dolara ako pronađe nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa MH370u južnom Indijskom oceanu.

Nestanak tog zrakoplova na letu iz Kuala Lumpura u Peking u ožujku 2014., s 239 putnika i članova posade jedan je od najvećih misterija na svijetu.

Australija, Kina i Malezija prekinule su bezuspješnu pretragu područja površine 120.000 kilometara četvornih vrijednu 157 milijuna američkih dolara u siječnju prošle godine premda su istražitelji tražili da se potraga proširi na još 25.000 kilometara četvornih sjevernije.

Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai rekao je da će privatna tvrtka iz Houstona, Ocean Infinity, tragati za ostacima zrakoplova na tom prioritetnom području od 25.000 kilometara četvornih, a plaćena će biti samo ako pronađe zrakoplov.

Potraga će trajati 90 dana, rekao je.

"Dok govorimo, brod Seabed Constructor na putu je do područja koje će pretraživati, dok još vladaju povoljni vremenski uvjeti u južnom Indijskom oceanu", rekao je.

Brod ima 65 članova posade, uključujući dvoje predstavnika malezijske vlade iz mornarice. Potraga će početi 17. siječnja.

Tvrtka će dobiti 20 milijuna dolara ako pronađe ostatke zrakoplova na području od 5000 kilometara četvornih, 30 milijuna ako ih pronađe na području od 10.000 kilometara četvornih, a 50 milijuna ako ih pronađe na području od 25.000 kilometara četvornih. Preko tog područja dobit će 70 milijuna.

Istražitelji vjeruju da je netko vjerojatno namjerno isključio transponder zrakoplova prije nego što ga je skrenuo tisuće milja izvan kursa iznad Indijskog oceana.

Na otocima u Indijskom oceanu i duž afričke istočne obale do sada su pronađena najmanje tri ostatka zrakoplova za koje je potvrđeno da pripadaju tom nestalom zrakoplovu.


Reci što misliš!