Događaji

Odrađena zajednička vježba crnogorskih i hrvatskih službi spašavanja

Odrađena zajednička vježba crnogorskih i hrvatskih službi spašavanja

Protekla tri dana na Orjenskom masivu, u zaleđu Boke kotorske, prvi put je održana vježba simulacije prirodne katastrofe - potresa, u kojoj su sudjelovali pripadnici službi zaštite i spašavanja Herceg Novog i Kotora i njihovi kolege iz Hrvatske: iz Opatije, Rijeke, Dubrovnika i sa Mljeta.

Riječ je o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Općina Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.
 
Po završetku vježbe razmijenjena je potpisana Povelja o pobratimljenju između Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore i Udruge potražnih pasa Hrvatske radi još uspješnije buduće suradnje, unapređenja rada sa spasilačkim psima i uzajamne pomoći.
 
Potpisivanjem Povelje obje strane su izrazile spremnost da si međusobno pomažu i u slučaju potrebe stave na raspolaganje članove svojih timova. Želja je da ova Povelja bude temelj zajedničkog usavršavanja dviju organizacija.
 
Sudionicima se zahvalio i čestitao predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić, koji je pohvalio organizaciju vježbe i istaknuo potrebu nastavka suradnje službi u susjedstvu.
 
"Katastrofe i nesreće, kao što je potres, ono su što ujedinjuje sve države i narode bez razlike. Važno je da znamo da možemo računati jedni na druge, ali i da se, kao grad i regija u trusnom području, pripremimo za što adekvatnije reagiranje u kriznim trenucima", kazao je Katić.
 
Prema ocjenama instruktora, vježba je odrađena bez greške uprkos tome što se ovi timovi susreću prvi put.


Reci što misliš!