Događaji

prva ovogodišnja hajka na predatore

U hajci ražanačkog Lovačkog društva "Kobac" ustrijeljena jedna lisica

U hajci ražanačkog Lovačkog društva
Branko Božić

Ražanačka Lovačka udruga "Kobac" koja u dvije jedinice Sjever i Jug ukupno broji 125 lovca, ove je nedjelje organizirala prvu ovogodišnju zajedničku hajku na opasne predatore lisice, čagljeve, divlje mačke, kune i jazavce kao i na divlje svinje.

Hajka je organizirana u okviru zacrtanog plana i programa na možebitnom suzbijanju i širenju bjesnoće te odstrjelu navedenih predatora koji iz godine u godinu uz vuka predstavljaju sve veću opasnost za ovdašnje brojne stočare i njihova stada ovaca i janjaca, krava i teladi.

Nakon jutarnje prozivke koja je provedena po hladnom i burnom vremenu u 7.30 sati na dogovorenom zbornom mjestu u lovačkom domu na brdu iznad Radovina, 100-tinjak lovaca krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom šumovitom te krševitom terenu uz pomoć pasa goniča ¨češljalo¨ se svaki pedalj šumskog područja.Lovci sjevera radili su unutar državnog lovišta Ražanac a njihove kolege s Juga unutar zajedničkog lovišta Ljubač.

Kako je bilo predviđeno negdje oko 11 sati lovci su okončali zadani posao te su se predvođeni njihovim vodstvom vratili na mjesto polaska gdje ih je već uobičajeno dočekala topla lovačka okrjepa, gulaš od veprovine sa tjesteninom. Sve to je pripravio prokušani lovački kuharski dvojac Frane Potočnjak i Zoran Zoki Knežević..

Lovcima se ovog puta posrećilo u toj mjeri da su odstrijelili jednu lisicu, koju je majstorski ¨skinuo¨ Bože Rudić, dok su im dvije za dlaku izmakle.No, lovci se nisu žalili zbog ovako ¨mršavog¨ lova tvrdeći nam da je to rezultat prvenstveno dobrog i sustavnog gospodarenja lovištima.

- Hajke su nakon okončanja lovne sezone naša tradicionalna aktivnost u ovo zimsko doba. Naredne nedjelje sjeverna sekcija lovit će predatore na potezu od Velinca do Paškog mosta dok će južnjaci hajkati na lokalitetu Matakov Brig .Planiramo realizirati ukupno tri hajke i pet radnih dana, gdje su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Onaj tko se ne odazove jednoj hajci ili pak jednom radnom danu neopravdano,dužan je na konto društva uplatiti 200 kuna, pojašnjava nam mladi i agilni lanjske godine izabrani novi predsjednik društva Marko Kožul te dodaje.

- Koncem veljače također nam je u planu lovišta napučiti s tisuću komada fazanskih pilića, ispustiti zečeve iz vlastitog uzgoja.Kako bi nam divljač imala što jesti, jesenas smo zasijali 50 remiza ječma i pšenice a na proljeće ćemo zasijati kukuruz i djetelinu. Dati ćemo se u poslove obnove volijere te u izgradnju novih hranilica i pojilica.U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode u suradnji sa općinom Ražanac u lovištima ćemo upriličite nekoliko ekoloških akcija, kada ćemo raditi na izgradnji šumskih prosika kao i saniranju i divljih odlagališta, kojih je iz dana u dan nažalost sve veći broj, kaže Kožul.

 Iskoristili smo priliku te smo predsjednika Kožula priupitali kako se lovci na širem ražanačkom području nose sa sve učestalijim upadima čopora vukova.

- Znate i sami da su svim lovcima pa tako i nama vezane ruke kad su u pitanju vukovi, jer na njih ne smijemo pucati i nemamo kvotu odstrela.Problem je nastao što od Udbine do Karlovca nema ljudi a ni stoke pa se je vuk za hranom spustio u Dalmaciju i to prvenstveno na ovo naše područje.No, moram vam priznati da ovog trena mene tako reći ništa manje muči i pitanje pastirskih pasa.

Naime, u novom zakonu o lovu na pritisak ¨zelenih¨, uvedena je odredba po kojoj lovočuvari više ne smiju pucati na iste pse ako se udalje od stada 300 metara, kao što je to bilo ranije.Imamo pastire koji sada imaju čopore istih pasa, njih od 5 do 10, raznih pasmina koji su tako reći konstantno u lovištima po 24 sata.Oni svom žestinom tamane zečeve, fazane i ostalu divljač. Znači dok vukovi tamane stoku, psi istovremeno tamane divljač.

Ne zna se koje je zlo od kojeg veće. Do kada će ovakav nered vladati na terenu teško je prognozirati, pita se mladi predsjednik Marko Kožul, koji na koncu ističe kako je iz dana u dan, on osobno, kao i njegovi suradnici, sve zadovoljniji ponašanjem i odnosom prema radu ražanačkih lovaca.


Reci što misliš!