Događaji

izniman doprinos

Priznanje Svete Stošije uručeno protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze

Priznanje Svete Stošije uručeno protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze
Dino Stanin/PIXSELL

Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane uručeno je Priznanje Svete Stošije za izniman doprinos zračnih protupožarnih snaga u obrani ugroženih na kopnu, priobalju i otocima u gašenju požara tijekom prošlogodišnje protupožarne sezone.

Priznanje je zapovjedniku PPE bojniku Tomislavu Vacenovskom i njegovom zamjeniku bojniku Darku Kučeju uručio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, povodom blagdana Svete Stošije, naslovnice zadarske katedrale i zaštitnice Grada Zadra. 

U svom obraćanju nadbiskup Želimir Puljić je istaknuo kako duh sebedarja koji smo posebno osjetili u Domovinskom ratu i danas djeluje na osobit način kroz one koji poput Svete Stošje pomažu i brane ugrožene, javlja Radio Zadar.

Zapovjednik PP eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski rekao je kako je čast primiti Priznanje zaštitnice Grada Zadra te da je Priznanje zahvala svim pilotima i tehničkom osoblju za sve što čine u obrani od požara. 

"Obranili smo i Zadarsku županiju i cijelu Hrvatsku od požara u sezoni koja je ocijenjena sezonom najintenzivnijeg djelovanja zračnih protupožarnih snaga. U Zadarskoj županiji sudjelovali smo u gašenju oko 100 požara u 2017., a posebno se ističu požari u okolici Zadra i Benkovca 21. kolovoza 2017. godine. Toga dana zračne snage gasile su više požara koji su se na pojedinim lokacijama spojili u jednu vatrenu frontu. No, uspjeli smo sve požare staviti pod nadzor, a samo toga dana izbačeno je oko 1000 vodenih bombi, što je ujedno bio i najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu. Također, na požarima kod Zadra i Benkovca proveli smo oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu u cijeloj protupožarnoj sezoni.",  iznio je bojnik Vacenovski.


Reci što misliš!