Događaji

unizd

Lingvistička srida na Sveučilištu: u fokusu računalno jezikoslovlje

Lingvistička srida na Sveučilištu: u fokusu računalno jezikoslovlje
Ilustracija

Na Sveučilištu u Zadru, u Dvorani za poslijediplomske studije, rektorat Sveučilišta u Zadru, Mihovila Pavlinovića, održat će se Lingvistička srida s temom Računalno jezikoslovlje (u društvu osječkih studenata).

Predavanje će održati prof. dr. sc. Mario Essert (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu) na temu "Računalno jezikoslovlje (u društvu osječkih matematičara)".

Na „Lingvističkoj sridi“ 17. siječnja 2018. bit će predstavljen izborni kolegij „Računalno jezikoslovlje“, održan prvi put ove godine na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku.

Kolegij s pomoću računalnog pristupa obuhvaća temeljna jezikoslovna područja: morfologiju, sintaksu i semantiku, kao i područja više usmjerena matematici i statistici (rudarenje teksta, latentna semantička analiza, uvjetovane Bayes-ove vjerojatnosti u jezikoslovlju, Markovljevi lanci i sl.).

Kolegij prate suvremeni računalni alati: NLTK – natural language toolkit, Scikit-learn, CliPs i sl., te više godina razvijana vlastita računalna potpora: Morfološki generator, Sintaktičko-semantički okvir (dijelovi iz Ph.D. radnje koju će na FOI-Varaždin uskoro braniti Marko Orešković), On-line generator leksikona i dr.

Više informacija: Facebook događaj


Reci što misliš!