Događaji

Prekršajni sud u Zadru

Odbačena tužba aerodromske policije: Tri aviokompanije oslobođene krivnje zbog prevoženja putnika bez valjane vize

Odbačena tužba aerodromske policije:  Tri aviokompanije oslobođene krivnje zbog prevoženja putnika bez valjane vize

Kompanije Eurowings, Ryanair i Easy-Jet proteklog su ljeta zaradile prekršajnu prijavu jer su dovezli turistkinje s urednom Schengenskom vizom, ali to nije dovoljno za ulazak u Hrvatsku

Eurowings je dva puta prijavljen, zato što su u srpnju na zadarski aerodrom iz Münchena dovezli državljanku Armenije, Armine Hovakimyan, a u listopadu državljanku Pakistana Ramshu Farid koja je doletjela iz Beča, obje bez valjane vize.

Zbog istog razloga optužni prijedlog PU Zagrebačke, Postaje aerodromske policije Zemunik, dobla je kompanija Easy-Jet jer je u Zemunik dovezla državljanku Egipta, Farida Mamdouh Mahmoud Helmy Elhennawy, a Ryanair je ovakav prekršaj napravio u kolovozu kada je njihovim letom iz Pariza u Zemunik doletjela državljanku Kine Yang Zhen.

U sva četiri slučaja aerodromska policija je podnijela prijavu protiv odgovorne osobe u aviokompanijama jer „ da ista ne ispunjava uvjete ulaska u RH budući da se na putnoj ispravi nalazila Schengenska viza“ određenog serijskog broja i s važenjem od mjesec dana, ali „ tip C, s odobrenim brojem ulaska 1 i boravka 30 dana, a strana državljanka nije posjedovala valjanu vizu za ulazak RH s obzirom na to da jedinstvena Schengenska viza koju je ista posjedovala ulijepljena u putovnicu vrijedi samo za jedan ulazak na područje Schengenskog područja, a ne za 2 ili više“.

Dakle, ove turistkinje koje su došle u Europu i još usput htjele doći u Hrvatsku imale su problem, a s njima i aviokompanije koje su ih dovezle u Zadar iz Milana, Pariza, Münchena i Beča. Nije poznato kako su se one provele pri dolasku na Zemunik, jesu li odmah otpravljene nazad ili su uz neku kaznu ipak ušle u zemlju „punu života“ kako se Hrvatska reklamira po svijetu. No sad je poznato da su aviokompanije pošteđene plaćanja prekršajne kazne.

Naime, sudac Prekršajnog suda Zadar Slaven Vrdoljak je sve četiri ove prekršajne prijave odbio „ jer postoje okolnosti koje isključuju prekršajni progon“. Naime, PU Zagrebačka, Postaja aerodromske policije Zemunik nije u prijavi udovoljila obvezi da predstavnika okrivljene pravne osobe odmah privede na sud po počinjenju prekršaja.

Prekršajni sud je odbio tužbu jer tužitelji nisu prijavili tko je odgovorna osoba u tim inozemnim aviokompanijama, a prema Prekršajnom zakonu kad se stranac prijavi za prekršaj da bi se proveo žurni postupak, mora ga se privesti.

Odgovorne osobe tih stranih kompanija, jasno, ne borave u Zadru negdje su u sjedištima kompanija, a tko su oni imenom i prezimenom našoj policiji očito nije poznato, tako da se u biti proveo jedan formalni postupak u kojem kompanije koje dovoze turiste nisu ispaštale, naši su državni organi provodili zakone, a ispaštali su izgleda samo turisti koji smatraju da s jednom Schengenskom vizom mogu putovati svugdje po EU.


Reci što misliš!