Događaji

zahvaljujući rotary klubu

Dječja klinika u Splitu dobila respirator jedinstven u Hrvatskoj

Dječja klinika u Splitu dobila respirator jedinstven u Hrvatskoj
Luka Stanzl/PIXSELL / Ilustracija

Predstavnici slovenskoga Rotary kluba iz Kočevja i Rotary kluba Split Novi u petak su Zavodu za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi Dječje klinike splitskoga KBC-a darovali respirator vrijedan 160 tisuća kuna koje su, s još desetak Rotary klubova iz Slovenije i Hrvatske, prikupili u humanitarnoj akciji "Respirator".

Pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi Branka Polićistaknula je kako je respirator iznimno važan jer održava životnu funkciju teško bolesne djece i odraslih u trenutku kada njihovo disanje nije moguće.

Kako je rekla, darovani respirator nije samo vrlo vrijedan po cijeni, nego i zato što je među najmodernijima u Europi te je prvi takav u Hrvatskoj.

"Njegove funkcije pokrivaju tri različita stroja. Iznimno je sofisticiran, ima razne moduse strojne ventilacije i zato smo sretni što je takav respirator došao u naš Zavod", rekla je i podsjetila da je sve krenulo od slovenskoga para kojemu se lani u Splitu 12 tjedana prije termina rodila kći koja je imala samo 1100 grama. Na neki su način željeli zahvaliti liječnicima splitske bolnice s kojima su živjeli i sprijateljili se tijekom dva mjeseca, koliko je trajala borba njihove djevojčice za život.

Tomislav Kuzmanić iz Rotary kluba Split Novi  rekao je da su humanitarnu akciju sa slovenskim klubom iz Kočevja odradili brzo i prikupili novac za respirator koji su danas predali na korištenje Dječjoj klinici. Podsjetio je kako Rotary klub Split Novi djeluje od 2008. godine, da su dosad humanitarno radili za Onkologiju, Udrugu Srce i Dječji dom Maestral, a njihov je najveći projekt bila humanitarna akcija u kojoj su sa stranim partnerima za Odjel pedijatrije prikupili 400 tisuća kuna.

Kako  je rekao predsjednik Rotary kluba Kočevja Leon Behin, drago im je da surađuju sa splitskim i ostalim Rotary klubovima iz Hrvatske.

"Danas završavamo projekt koji je nastao na iskustvu jednoga našeg člana kojemu se krajem travnja prošle godine u Splitu prije vremena rodila kći. Zahvaljujući divnom osoblju splitskoga KBC-a i suradnji s Rijekom i Ljubljanom, imali smo dobar rezultat. Naša je Meta Smola nakon dva mjeseca stigla u Sloveniju i sad je sedmomjesečna djevojčica. Odmah nakon toga smo smišljali kako bismo se odužili splitskoj bolnicipa smo došli do ideje da kupimo respirator", rekao je Leon Behin.  Podsjetio je da je u toj humanitarnoj akciji sudjelovalo 11 Rotary klubova iz Slovenije i Hrvatske, među kojima su i klubovi iz Opatije i Rijeke.


Reci što misliš!