Događaji

veličanstven prizor

Na zvoniku Sv. Stošije zavijorila se 25 metara duga hrvatska zastava

Razvijanjem 25-metarske hrvatske zastave i spuštanjem sa zvonika katedrale sv. Stošije, u Zadru je u subotu nastavljeno svečano obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.

Pred nekoliko tisuća građana okupljenih na Forumu i Obali kralja Petra Krešimira IV., točno u podne general-bojnik Mladen Fuzul,  zapovjednik Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, dao je znak pripadnicima Hrvatske vojske, predvođenima počasnom gardom, da sa 61-metarskog zvonika  katedrale sv. Stošije razviju hrvatskih stijeg.

"U akciji Maslenica spojili smo jug i sjever Hrvatske i omogućili građanima Zadra i dijelu stanovnika Zadarske županije da žive lakše, da ne budu pod neposrednim udarom neprijateljskih snaga. Ovo je velika i značajna obljetnica, ne samo za branitelje koji su sudjelovali u akciji Maslenica nego za cijelu državu. Danas se sjećamo naših prijatelja koji su položili živote i kojima dugujemo najviše za ovo što danas imamo. Presretan sam kad vidim koliko se ljudi okupilo i prisustvuje ovoj velikoj proslavi", istaknuo je general-bojnik Mladen Fuzul.

Poseban obol današnjoj proslavi dala je akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRT PZO) Krila Oluje, koja je na nebu iznad Zadra i Zadarskog kanala izvela 20-minutni prigodni letački program.

Od petka do nedjelje na Obali kralja Petra Krešimira IV. izloženi su oprema i naoružanje  Oružanih snaga RH, među ostalim, vojni helikopter Kiowa, topovnjača Dubrovnik, simulator letenja, višecijevni bacač raketa, hrvatska puška.

U nedjelju će se održati 26 kilometara duga molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ nekadašnjom prvom crtom bojišnice Zeleni hrast – Kašić – Paljuv - Pridraga, koju već deset godina organizira Udruga Žene u Domovinskom ratu, a navečer će u Hrvatskom narodnom kazalištu koncert održati Klapa HRM-a Sveti Juraj i orkestar HRM-a.

Središnji dan i svečanost obilježavanja 25. obljetnice akcije Maslenica '93. bit će u ponedjeljak, 22. siječnja, kada će se održati mimohod ratnih postrojbi sa zastavama te svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Operacija Maslenica oslobodilačka je operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, izvedena početkom 1993. protiv vojnih snaga tzv. srpske krajine koje su s tada okupiranog dijela zadarskog područja prekidale kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba  neuspješno digli u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada "Pauci", taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon "Maslenice", do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.


Reci što misliš!