Događaji

U HNK Zadar

Održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica '93“

Operacija „Maslenica '93“ bila je strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu, a ključ uspjeha su ljudi, hrabri hrvatski branitelji

U Zadru je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica '93“, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije, koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

U operaciji kodnog naziva „Gusar“ je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga RH oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati mogla čuti budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov te glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vijenci su potom položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a u parku na Trgu kneza Višeslava upaljene su svijeće kod spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja.

Obilježavanje je nastavljeno mimohodom postrojbi sudionica operacije „Maslenica '93“ s ratnim zastavama starom jezgrom Zadra, a potom je u zadarskom HNK-u održana svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj, ratni zapovjednik VRO „Maslenica '93“ general Ante Gotovina, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te brojni drugi vojni i civilni uzvanici.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je operacijom „Maslenica '93“ prekinuta dvogodišnja opsada Zadra i u samo 72 sata ispunjeni su postavljeni ciljevi operacije, no podsjetila je kako su se borbe za zadarsko zaleđe nastavile još mjesecima o čemu svjedoči 127 poginulih branitelja. “Njihovo junaštvo treba nam danas biti uzor.

„Maslenica '93“ i ostale operacije Hrvatske vojske svjedočile su o moralnim vrlinama hrvatskog čovjeka. „Maslenica '93“ je otvorila put oslobađanju cijele domovine”, rekla je Predsjednica ujedno uputivši čestitke svim pripadnicima OS RH kojima, kako je istaknula, pripada čast baštiniti nasljeđe junaka iz operacije „Maslenica“, kao i odgovornost izgradnje OS na ponos palih suboraca. “Oni su nam pokazali kako se voli i brani Hrvatska i ostavili nam u nasljeđe svetu dužnost - ostati Domovini zauvijek vjerni!”

HNK Zadar: Svečana akademija u sklopu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93. Klapa i orkestar HRM Svrti Juraj HNK Zadar: Svečana akademija u sklopu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93

U ime Hrvatskog sabora obratio se potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ovom prigodom istaknuvši kako smo ovdje danas kako bi promovirali istinu, hrabrost i ljubav prema Domovini onih koji su je branili i obranili.” Da nije bilo hrvatske vojske i policije današnje Hrvatske ne bi bilo. Onima koji su dali sebe za Domovinu, svoj narod i našu budućnost nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti. Naše heroje nikada ne smijemo zaboraviti”, rekao je Brkić.

Upućujući čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade ministar obrane RH Damir Krstičević je istaknuo kako ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i čuva uspomenu na ove slavne i važne događaje iz naše povijesti.

Podsjećajući na te povijesne dane, ministar Krstičević koji je i sam bio sudionik ove operacije, istaknuo je kako je VRO „Maslenica '93“ bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu i to iz nekoliko razloga. Naime, operacijom je ponovo spojen hrvatski sjever i jug. U organizacijskom smislu operacija „Maslenica“ pokazala je da je dosegnuta ona razinu organiziranosti i opremljenosti Hrvatske vojske koja omogućava izvođenje složenih vojnih operacija.

U strateškom smislu pokazali smo svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, a operacijom „Maslenica“ našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske. „Tajna pobjede su bili ljudi. Čovjek je i tada i danas bio temelj pobjedničke Hrvatske vojske! Hrvatski vojnik je po svom vojničkom držanju i danas brend svugdje u svijetu“, istaknuo je ministar.

Operacija „Maslenica“ najavila je nastavak naših pobjedonosnih operacija te pokazala što znači odlučnost, čast, i kako izgleda pobjednički hrvatski duh. „A te vrijednosti svaki dan nam je svojim primjerom prenosio naš zapovjednik Ante Gotovina. Svojom energijom i voljom činio nas je boljim vojnicima. Svojom hrabrošću i odlučnošću ulijevao nam je potpunu sigurnost“, zaključio je ministar Krstičević ovim riječima pozvavši za govornicu ratnog zapovjednika operacije „Maslenica“ generala Antu Gotovinu.

General Gotovina podsjetio je na ostvarene ciljeve u operaciji „Maslenica '93“ kojom je neprijatelj potisnut u dubinu, a Zadru i njegovom zaleđu donijela je sigurnost ali je i posebno istaknuo: “Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku. Narav svakog rata podrazumijeva žrtve, zato rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu i zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga čuvanja naše slobode što je trajna obaveza sustava nacionalne sigurnosti u kojem su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova.”

Prigodno su se obratili i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te župan Zadarske županije Božidar Longin koji su ovom prigodom istaknuli veliki značaj operacije „Maslenica“ koja je pokazala snagu i odlučnost Hrvatske vojske, osnažila vjeru u sposobnosti hrvatskih branitelja, bila je moralni poticaj, ali i kraj agonije koju su prolazili Zadrani i cijela Zadarska županija tijekom Domovinskog rata.

Nakon svečane akademije iznad zadarske rive održan je letački program akrobatske grupe „Krila Oluje“, a Zadrani su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OS RH koji su obišli i visoki vojni i civilni uzvanici.


Reci što misliš!