Događaji

omiljeni redovnik

U 89. godini u Splitu preminuo fra Josip Marcelić, rođeni Prečanin

U 89. godini u Splitu preminuo fra Josip Marcelić, rođeni Prečanin
Hrvatska udruga Benedikt

Fra Josip Marcelić rođen je u Preku, gdje je završio osnovnu školu, a klasičnu gimnaziju i filozofsko-teološki studij u Splitu.

U subotu, 20. siječnja 2018., u 89. godini života, u splitskoj bolnici preminuo je poznati splitski redovnik i svećenik dr. sc. fra Josip Marcelić, piše portal Hrvatske udruge Benedikt

Fra Josip Marcelić rođen je u Preku, gdje je završio osnovnu školu, a klasičnu gimnaziju i filozofsko-teološki studij u Splitu. Na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu doktorirao je dogmatsku teologiju, magistrirao iz filozofije te se specijalizirao iz moralne teologije. Od 1971. do 2000. predavao je različite teološke predmete na splitskoj Teologiji i na Institutu za teološku kulturu laika. Bio je gost predavač na Teološko-katehetskom institutu u Dubrovniku i na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi.

Na Teologiji u Splitu bio je dva puta rektor i član Vijeća za nauk vjere pri Biskupskoj konferenciji Jugoslavije. 

Proučavao je Torinsko platno, ukazanja Gospe Guadalupske i život Arškog župnika. I u umirovljenju ostao je vrlo aktivan u teološkom i pastoralnom radu kao pisac, prevoditelj, propovjednik, ispovjednik i duhovni savjetnik. Napisao je i scenarije za nekoliko dokumentarnih filmova.

Fra Josip Marcelić bio je jedan od inicijatora osnivanja, član Savjetodavnog vijeća i duhovnik Hrvatske udruge Benedikt. Na njegov prijedlog udruga je ponijela naziv po svetom Benediktu, zaštitniku Europe. Svojim idejama i prijedlozima davao je značajan obol u radu udruge, posebno u duhovnim i vjerskim segmentima rada. Molitvom i blagoslovom pratio je sve aktivnosti udruge te je često s nama kao duhovni vođa išao na hodočasničke izlete. Brojni Splićani i drugi vjernici pamtit će ovog duhovnika i karizmatika koji je ostavio neizmjeran trag na duhovni rast brojnih ljudi te bio pomoć i potpora mnogima u trenucima slabosti i nevolje.

Posljednji ispraćaj fra Josipa Marcelića bit će 27. siječnja u 13 satu na splitskom groblju Lovrincu.


Reci što misliš!