Događaji

o organizatorima ni riječi!?

Dugi repovi izbora u Obrovcu: Za izbornu prijevaru pravomoćno optuženo troje članova biračkog odbora

Dugi repovi izbora u Obrovcu: Za izbornu prijevaru pravomoćno optuženo troje članova biračkog odbora
Slavko Midzor/ PIXSELL

Članovi biračkog odbora spašavali državu od troška i zaokruživali osobe koje nisu glasovale. Na ovakvim rabotama i dovoženju plaćenih glasača iz Srbije godinama živi vlast u Obrovcu i to nikome ne smeta

Još se uvijek vuku repovi događaja na zadnjim lokalnim izborima iz svibnja 2017. godine u Obrovcu. Izborna komisija je odavno proglasila konačne izborne rezultate, no možda bi sve to uistinu trebalo preispitati. Ne radi se samo o aferi oko dovoženja birača iz Srbije, ima toga još, opet će se izborima baviti pravosuđe.

U studenom prošle godine podignuta je optužnica protiv predsjednika Demokratske partije Srba Branislava Švonje zbog „kaznenog djela protiv biračkog prava“. Švonja je nakon više od godinu dana istrage jedini optužen zbog dovoženja plaćenih glasača iz Srbije autobusima.

A ovih je dana potvrđena optužnica protiv troje članova biračkog odbora u Obrovcu – Brigita Karamarko, Marina Gulan i Luka Nekić optuženi su za kazneno djelo izborne prijevare.

Brigita Karamarko je priznala da je nakon prebrojavanja glasačkih listića iz glasačke kutije za nacionalne manjine, u kojoj su pronađena dva listića više nego što je bilo evidentiranih birača koji su pristupili izborima, u dogovoru s Marinom Gulan zaokružila na popisu birača još dvije osobe koje nisu pristupile glasovanju.

Sve su to učinile „kako ne bi došlo do ponavljanja izbora“, a Luka Nekić je, premda član biračkog odbora, opovrgnuo da je sudjelovao u tom dogovoru i zaokruživanju birača koji nisu glasovali.

Dakle, evidentno je da je tu došlo do povrede izbornog postupka i sada će se u sudskom postupku utvrđivati stupanj odgovornosti članova biračkog odbora koji su, kao, htjeli uštedjeti državi da ne dođe do ponavljanja izbora.

Čelnici oporbe Ivan Vrkić, Marko Klanac i Marin Brajnović su tih izbornih dana podnijeli službeni prigovor ne samo za nepravilnosti u Žegaru, nego još detaljnije za stanje na glasačkom mjestu u Kruševu. No tada su se izbori – vjerojatno iz istih razloga – ponavljali samo na biračkom mjestu Bilišane. Ni Kruševo, ni Žegar zbog kojega će sada članovi biračkog odbora na optuženičku klupu.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan, Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Na prošlim lokalnim izborima u Obrovcu su se, dakle, potplaćivali birači i dovozili autobusima iz Srbije, na nekoliko biračkih mjesta bilo je više zaokruženih birača nego ih je glasovalo, bilo je listića viška, a unatoč tomu izbori su ponavljani samo na jednom mjestu, te na koncu je sve proglašeno završenim. Konstituirano je Gradsko vijeće, izabran gradonačelnik. Pravosuđe će sporovozno odraditi mali dio nađenog, jer je najveći dio informacija prikupljenih policijskom obradom isključeno kao dokazni materijal u postupku.

U Obrovcu je godinama već tako i „pravna država“ ništa ozbiljno ne poduzima. Uspostavljena je vlast koju čine grupa vjernih dr. Anti Županu koji je tamo lider HDZ-a i koja se održava u kooperaciji s lokalnim SDSS-om i dogradonačelnikom Stankom Mijićem.

Iako su brojni svjedoci, što u policijski zapisnik, što novinarima raznih medija, davali izjave prema kojima su upravo Župan i Mijić pravi organizatori i dovoženja autobusa, potplaćivanja i izbornih marifetluka, njih nema u optužnicama. Prava istraga bi tražila odgovor na pitanje kome odgovara dovođenje glasača, tko je sve to platio, slijedio bi se trag novca...

Pravosuđu je očito najjednostavnije ponovno optužiti Branislava Švonju, koji je već takve optužnice imao, a brojne detektirane nepravilnosti smanjiti na najmanju mjeru – pravomoćna optužnica je za ponašanje na samo jednom biračkom mjestu.

Kad se u Obrovcu tako događa oko izbora, koji bi trebali predstavljati vrhunac demokratičnosti i provođenja zakona, zar se uopće treba čuditi da gradonačelnik Ante Župan odbije humanitarnu pomoć iz Italije s obrazloženjem da „instrumenti nisu prošli proceduru“. Koju i kakvu proceduru nikome nije jasno osim čelniku velegrada na Zrmanji. Dr. Župan je očito prešao na višu razinu samovolje.


Reci što misliš!