Događaji

"prazan" potencijal u srcu grada

Staro Kazalište lutaka - 800 kvadrata bez električne energije i pod ključem

Staro Kazalište lutaka - 800 kvadrata bez električne energije i pod ključem

Kada su lutkari preselili u novu zgradu na Poluotoku, iza njih ostala je velika zgrada u Jazinama, koja je neko vrijeme bila dom za odvijanje programa nezavisne umjetničke scene u Zadru. Danas - zgrada je pod ključem i bez električne energije, čeka na bolje dane.

Kod resornih odjela u gradskoj upravi pokušali smo doći do više informacija. Kada je zaključena priča s umjetničkim organizacijama koje su prostor koristile za kazališna, glazbena i druga događanja, o ovoj se zgradi više nije govorilo u javnom prostoru. A nalazi se u srcu grada, doslovce na ''ulazu na Poluotok''.

Zgrada kazališta lutaka ima ukupnu površinu od cca 800 m2. Zgrada ima dva kata (I. i II. kat) te ravnu krovnu terasu, dok je na poziciji prizemlja prolaz ispod zgrade sa nosivim, armirano – betonskim stupovima.

Na istočnom i zapadnom kraju zgrade su ulazi – izlazi iz zgrade, odnosno stubišta.

Gradski Odbor za gospodarenje imovinom izvjestio nas je kako je staro kazalište radi sigurnosti građana zatvoreno, te se više ne koristi za bilo kakve manifestacije, a u cijeloj zgradi isključena je električna energija.

Odmah uz staro kazalište sasvim druga priča - sportski život, nesmetano se odvijaju utakmice u dvorani, a s druge strane nalaze se i dva noćna kluba, Posh i Podroom, sa svojim ''pričama''...

Grad Zadar sukladno financijskim sredstvima ulagati će i održavati sigurnosno stanje zgrade, dodali su u dopisu, a nas je također zanimalo i postoje li kakve ideje i inicijative za prenamjenu ovog golemog prostora ili pak interes potencijalnih ulagača?

Provjerom kod resornih upravnih odjela saznajemo da za sada nema potencijalnih ulagača, niti namjere za prenamjenom prostora.

A zadarska nezavisna scena nomadska i sanjarska kakva već jest potražila je sreću u skvotovskoj Nigdjezemskoj i prostorijici kluba Knjigozemska. Zgrada starog kazališta zasad ostaje na statusu quo, egzistira takva kakva jest, čeka na neke bolje dane.


Reci što misliš!