Događaji

prosvjed žena

Poruka Vladi i Saboru: Nismo sluškinje i nikada to nećemo biti!

Poruka Vladi i Saboru: Nismo sluškinje i nikada to nećemo biti!
Marko Lukunić/Pixsell

Situaciju u Hrvatskoj po pitanju ženskih prava i nasilja nad ženama nije dobra, svake godine sve je veći broj ubijenih, a svakih 15 minuta u Hrvatskoj je jedna žena zlostavljana, istaknuto je u subotu na prosvjedu "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije".

Prosvjed se održao na zagrebačkom Cvjetnom trgu, s kojeg je od Vlade i Sabora još jedanput zatraženo da ratificiraju Istanbulsku konvenciju kao okvir za poboljšanje statusa žena i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica.

"Podaci govore da će svaka treća žena na svijetu tijekom svog života od doba djevojčice do doba žene starije dobi biti zlostavljana - bilo da se radi o partneru, obitelji, na poslu, bilo da se radi o seksualnoj ucjeni, ekonomskoj ovisnosti. Najčešće danas trpimo ono što zovemo institucionalno nasilje, a to je kada institucije ne kažnjavaju nasilnike", naglasila je jedna od organizatorica prosvjeda, izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić.

Istaknula je da je Istanbulska konvencija okvir za poboljšanje statusa žena kad je riječ o nasilju nad njima.

Prosvjedom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" koji su organizirale brojne organizacije civilnog društva, aktivistice i brojni građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije, obilježava se ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama".

 


Reci što misliš!