Događaji

obitelj zadovoljna zadrom

Abdulkader Alsawairi: "Želimo da naša djeca budu doktori i inženjeri"

Abdulkader Alsawairi:
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Abdulkader Alsawairi sa suprugom i troje djece stigao je u Zadar jer su čuli da je tu dobra medicinska skrb. To mu je važno zbog sina (3), kojeg čeka operacija stopala.

"Osjećam se kao da sam se opet rodio. Ovo je nova prilika za mene i moju obitelj. Bježali smo glavom bez obzira od rata u Siriji i sad smo, vidim, na sigurnome. Neizmjerno smo zahvalni svima na dobrodošlici", rekao je to Shukri Hami (32), rodom iz Idliba u Siriji, koji je sa suprugom i troje djece dio skupine od 40 izbjeglica koji su u siječnju stigli u Zadar u okviru Vladina pilot projekta integracije 150 izbjeglica u hrvatsko društvo. Smještaj im je osigurao poduzetnik Mladen Ninčević u svojem hostelu dok ne stanu na noge. Shukri, koji nema završenu ni osnovnu školu, kazao nam je kako ovdje želi obrazovati svoju djecu.

"Želim da mi djeca postanu doktori i inženjeri. Ali prije svega želimo da ovaj mir koji sad imamo ostane uvijek s nama i sa svim građanima Hrvatske i Zadra", rekao je Shukri.

Danas 26 sirijske djece kreće u zadarsku školu i vrtić te time počinje njihova integracija u društvo. Dawoud Altamo (22) i njegova supruga Fatima imaju dvoje djece, a jedino što žele jest da im djeca odrastaju daleko od ratnog okruženja. Oboje imaju završenu osnovnu školu.

"Nadam se da ću ovdje moći unaprijediti svoje obrazovanje, odnosno završiti srednju školu. Svi mi samo želimo bolji život bez rata", kazala je Fatima.

Cilj odraslih uglavnom je što prije pronaći posao. Prvi koji je u tome uspio jest Abdulkader Alswairi (30), koji radi u pekarnici. U Zadar je stigao sa suprugom i troje djece.

"Kroz neko vrijeme, kad to bude moguće, želim u ovom prelijepom gradu otvoriti vlastitu pekarnicu, želim živjeti takav život da mojoj obitelji ne fali apsolutno ništa. Ne želim biti ni na čijoj grbači, želim se brinuti sam o sebi i ovdje plaćati porez", rekao je Alswairi.

Kaže da je Zadar odabrao jer je čuo kako je tu dobra medicinska skrb. To mu je važno zbog trogodišnjeg sinčića koji vuče problem sa stopalom više od godinu dana.

"Dok smo bili u Turskoj, sin je pao niza stube. U lokalnoj bolnici stavili su mu gips, ali stopalo je krivo zaraslo. Sad mu je potrebna operacija kako bi mogao normalno nastaviti s oporavkom", kaže Alswairi.

Nakon bijega od rata u Siriji, izbjegličke obitelji zadnje dvije godine provele su u kampovima u Turskoj. Zahvalni su za gostoprimstvo, a o Zadru i ljudima imaju samo riječi hvale.

"Ovdje se uistinu osjećamo dobro, ugodno i sigurno", složni su, prenose 24 sata.


Reci što misliš!