Događaji

U sukobu taština Plenkovića i Grabar Kitarović najviše je profitirao - Vučić

Posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića razotkrio je to da pukotina u odnosima između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a kojim upravlja premijer Andrej Plenković postaje sve veća. Politolog Pero Maldini kaže da su već dulje zamjetni hladan odnos i izostanak njihove koordinacije u vanjskoj politici.

Nije ovo prvi put da iskri između predsjednice i premijera. Predsjednica je u nekoliko navrata kritizirala rad Vlade, a premijer je uzvraćao opstrukcijom njenih vanjskopolitičkih aktivnosti.

Sada se čini da su joj u HDZ-u izjavu o marginalcima ozbiljno zamjerili. Zapravo, Plenković se od početka protivio posjetu Vučića Zagrebu te se jasno moglo iščitati da posjet nije koordiniran između Pantovčaka i Banskih dvora ili barem ne u mjeri u kojoj je premijer smatrao da je to potrebno.

Plenković je na stol stavio i pitanje ratne odštete, protivno željama predsjednice koja je pozvala Vučića i dogovorila susret.

Čini se da je izjava o marginalcima savršeno legla da se nastavi svađa s predsjednicom.

Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e, koja je zapravo uz pomoć Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizirala prosvjed protiv Vučića, smatra da predsjednici takva izjava nije trebala. Šef HVIDR-e otvoreno je zaprijetio predsjednici da će branitelji razmisliti hoće li je i dalje podržavati nakon što je prosvjednike protiv Vučića nazvala marginalcima. Osim braniteljskih i stradalničkih skupina, protiv Vučića su protestirali i autohtoni pravaši Dražena Keleminca.

Na Đakića se nadovezao Plenković te nije želio komentirati izjavu predsjednice jer ne 'komentira komentare drugih ljudi', ali nije propustio naglasiti da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje, potencirajući dojam da su dvoje čelnih ljudi u Hrvatskoj u sukobu.

Politolog Pero Maldini smatra da su iskoristili Vučićev posjet Zagrebu da javno pokažu svoje neslaganje s time, što je, nastavlja, 'njihovo pravo i treba ih razumjeti'. Uz njih, napominje, pojavili su se već dobro znani populisti koji nisu propustili priliku da na njima svojstven način steknu pokoji politički bod.

 

 


Reci što misliš!