Događaji

U sukobu taština Plenkovića i Grabar Kitarović najviše je profitirao - Vučić

Posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića razotkrio je to da pukotina u odnosima između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a kojim upravlja premijer Andrej Plenković postaje sve veća. Politolog Pero Maldini kaže da su već dulje zamjetni hladan odnos i izostanak njihove koordinacije u vanjskoj politici.

Nije ovo prvi put da iskri između predsjednice i premijera. Predsjednica je u nekoliko navrata kritizirala rad Vlade, a premijer je uzvraćao opstrukcijom njenih vanjskopolitičkih aktivnosti.

Sada se čini da su joj u HDZ-u izjavu o marginalcima ozbiljno zamjerili. Zapravo, Plenković se od početka protivio posjetu Vučića Zagrebu te se jasno moglo iščitati da posjet nije koordiniran između Pantovčaka i Banskih dvora ili barem ne u mjeri u kojoj je premijer smatrao da je to potrebno.

Plenković je na stol stavio i pitanje ratne odštete, protivno željama predsjednice koja je pozvala Vučića i dogovorila susret.

Čini se da je izjava o marginalcima savršeno legla da se nastavi svađa s predsjednicom.

Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e, koja je zapravo uz pomoć Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizirala prosvjed protiv Vučića, smatra da predsjednici takva izjava nije trebala. Šef HVIDR-e otvoreno je zaprijetio predsjednici da će branitelji razmisliti hoće li je i dalje podržavati nakon što je prosvjednike protiv Vučića nazvala marginalcima. Osim braniteljskih i stradalničkih skupina, protiv Vučića su protestirali i autohtoni pravaši Dražena Keleminca.

Na Đakića se nadovezao Plenković te nije želio komentirati izjavu predsjednice jer ne 'komentira komentare drugih ljudi', ali nije propustio naglasiti da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje, potencirajući dojam da su dvoje čelnih ljudi u Hrvatskoj u sukobu.

Politolog Pero Maldini smatra da su iskoristili Vučićev posjet Zagrebu da javno pokažu svoje neslaganje s time, što je, nastavlja, 'njihovo pravo i treba ih razumjeti'. Uz njih, napominje, pojavili su se već dobro znani populisti koji nisu propustili priliku da na njima svojstven način steknu pokoji politički bod.

 

 

Reci što misliš!

  Vezane vijesti