Događaji

trakavica duga 13 godina

Fassa dobila građevinsku dozvolu: Ove godine kod Obrovca kreće investicija vrijedna 150 milijuna eura

Fassa dobila građevinsku dozvolu: Ove godine kod Obrovca kreće investicija vrijedna 150 milijuna eura
Edvard Šprljan

Punih 15 godina od početnih inicijativa konačno se približava početak gradnje tvornice Fassa na lokaciji Brčić-Kruševo ponad Obrovca za proizvodnju žbuke, vapna i cementa

- Upornost nam se isplatila i konačno imamo sve dokumente i suglasnosti uključujući i pravomoćnu građevinsku dozvolu i do kraja ove godine sigurno počinjemo s gradnjom tvornice kod Obrovca, saznajemo od Marina Gligore, direktora ovog projekta velike talijanske kompanije Fassa Bortolo iz Spresiana. Ta tvrtka proizvodu skoro polovicu talijanske proizvodnje vapna, žbuke i cementa, ima tridesetak pogona po Italiji, a sve se više širi po svijetu - od Albanije do Brazila.

Talijani su još 2003. godine najavili svoju namjeru gradnje tvornice za proizvodnju vapna i žbuke kod Obrovca, a kasnije su to nadogradili i drugom fazom, proizvodnjom cementa. Krenuli su s pretpostavkom da će preuzimanjem Dalmatinskih rudnika boksita riješiti sve, u prvom redu koncesiju za korištenje sirovine, kamena vapnenca. No situacija se zakomplicirala

Ispostavilo se da DRB od devet eksploatacijskih polja koje je imala na papiru samo za "Kruševo" ima kakvo-takvo pravo, no i to je otpalo. I trebalo je sve suglasnosti iznova ishoditi, a uz to i okolišnu dozvolu. Fassa je na koncu dobila i pravo služnosti na šumskom zemljištu, a od Ministarstva gospodarstva koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju boksita "Kruševo".

Koncesija je ugovorena do kolovoza 2056. godine, za eksploataciju mineralnih sirovina - boksita, karbonatne sirovine za industrijsku preradu i tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju boksita "Kruševo". Fassa plaća naknadu za koncesiju – fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio naknade je prihod državnog proračuna, a za ovaj slučaj sav je ustupljen Gradu Obrovcu na čijem se području nalazi polje "Kruševo".

Varijabilni dio je također prihod RH, ali se dijeli tako da 50 posto ostaje državi, 30 posto ide lokalnoj samoupravi dakle Obrovcu, a 20 posto regionalnoj samoupravi, dakle Zadarskoj županiji. Grad Obrovac je već prve godine potpisa koncesijskog ugovora (2016.) dobio prvu ratu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a narednih godina fiksna naknada iznosi 90 tisuća kuna.

- Fassa je u međuvremenu kupila tri tvornice u Italiji, a imamo i značajnu investiciju u Brazilu koju moramo dovršiti prije nego što krenemo s realizacijom ove kod Obrovca, objašnjava Gligora. - Vjerujem da ćemo uspjeti sve posložiti ove godine, provesti natječaje za izvođače radova i nabavu sve potrebne opreme koja mora biti vrhunska i da ćemo konačno krenuti u realizaciju. Radi se o velikoj investiciji,  sada je to oko 150 milijuna eura jer su cijene posljednjih godina nešto pale. No već smo pripremili i druge korake, između ostalog obavili razgovore, prikupili životopise potencijalnih zaposlenika...

Prema projektu koji je odobren tvornica za proizvodnju vapna, žbuke i cementa mogla bi zaposliti oko 150 ljudi, a predviđena tehnologija je, kažu, ono najnovije u ovoj djelatnosti. Fassa je sličnu tvornicu izgradila kraj Pescare, po tehnologiji naprednijoj od one po kojoj je građena Cemexova tvornica cementa u Solinu. Kažu da je to tehnologija bez dima i prašne, pa i bez otpadnih voda jer tehnološke vode cirkuliraju u zatvorenom ciklusu.

Za takvu tehnologiju su odobrene okolišna i sve druge dozvole. Planira se godišnja proizvodnja 66.000 tona vapna, do 170.000 tona žbuke, te 850.000 tona cementa. Za prvu fazu, odnosno proizvodnju vapna i žbuke energent će biti drvna bio-masa, a za cement petrol-koks jer se iz bio-mase ne mogu proizvesti visoke temperature potrebne za proizvodnju cementa.

Dakle, sad samo od Fasse ovisi kad će početi realizaciju projekta za koji su dozvole i suglasnosti prikupljali punih 15 godina.


Reci što misliš!