Događaji

Pepelnica

Čista srijeda ove godine pada na blagdan sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih

Čista srijeda ove godine pada na blagdan sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih
Filip Brala/PIXSELL

Sutra, 14. veljače je Čista srijeda ili Pepelnica, početak korizmenog vremena-koja ove godine pada na blagdan sv. Valentina zaštitnika zaljubljenih.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodit će misno slavlje s obredom pepeljanja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 18 sati.

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu u našim crkvama odvija se obred pepeljanja, odnosno posipanja pepelom u spomen da smo prah i da se u prah vraćamo, kao i trajnu potrebu da se obraćamo i vjerujemo Evanđelju.

Nakon dana opuštanja i svečanosti karnevala, koji opet vuče svoje korijenje u poganskim rimskim proljetnim svečanostima, a koje smo nekako utopili u naš misaoni sklop, opet se nekako usred sve te svoje „smiješne“ stvarnosti poigrava s nama samima i to tako da dođe vrijeme kada se „maske ostavljaju“ i počinje ozbiljan život. Vrijeme korizme ozbiljno je vrijeme, kada nema svečanosti, ni vjenčanja ni krštenja ako nije nužno, kazujedon Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM na Belafuži..

Liturgijska boja je ljubičasta, cvijeća u crkvama nema, a orgulje sviraju samo toliko da podržavaju pjevanje. Razmatra se Isusova muka, a vjerni puk rado časti tu Muku kroz pobožnost Puta križa, pjevanjem Gospinog plača i slično.


Reci što misliš!