Događaji

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa

Općinama Preko i Pašman novac za sanaciju opasnih cestovnih prijelaza

Općinama Preko i Pašman novac za sanaciju opasnih cestovnih prijelaza
Naši školji

Općine Preko i Pašman jedine su jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koje će dobiti novac za sanaciju opasnih mjesta u prometu iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Prema rezultatima javnog  poziva, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo 17. listopada 2017. za prijavu projekata sanacije opasnih mjesta u prometu, aplicirano je 146 projekata iz cijele Hrvatske, a odabrano 26, za što je osigurano 16 milijuna kuna.

Općina Preko prijavila je tri projekta i pripremila kompletnu dokumentaciju uključujući suglasnost Hrvatskih cesta i policije, pišu Naši školji. 

- Ove godine prošao je projekt za postavljanje mjerača brzine kod škole u Preku, s jedne i druge strane ceste, jer nam je primarni cilj zaštititi djecu koja na tome mjestu samostalno prelaze prometnicu.

Osim toga, prijavili smo i projekt postavljanja mjerača brzine na prijelazu kod škole i crkve u Lukoranu te na ulazu u mjesto Ugljan. Nakon što u resornom ministarstvu potpišemo ugovor i postavimo mjerač brzine u Preku, vjerujem da ćemo u sljedeće dvije godine sanirati, odnosno osigurati cestovne prijelaze u Lukoranu i Ugljanu, kaže Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

I Općina Pašman prijavila je projekt kojim želi povećati razinu sigurnosti djece u prometu pa će tako u ovoj godini poboljšati prometno-svjetlosnu signalizaciju na cestovnom prijelazu kod škole u Neviđanima. 

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa postoji od 1994. godine, a aktualni, za razdoblje od 2011. - 2020. godine, donijela je Vlada u travnju 2011.

Usklađen je sa 4. Akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja članica EU i Desetljećem akcije Ujedinjenih naroda te su u njega implementirana svjetska i europska kretanja u području sigurnosti cestovnog prometa.

Nositelj je programa Ministarstvo unutarnjih poslova.
 


Reci što misliš!