Događaji

MO Plovanija

dr. Ljilja Balorda održala predavanje "Možemo li spriječiti najčešće bolesti današnjice?"

dr. Ljilja Balorda održala predavanje

Dr. Ljilja Balorda, dr. med.,koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju,specijalist javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Zadar u organizaciji MO Plovanija, održala je predavanje 21. veljače 2018.godine, u prostorima MO na temu „ Možemo li spriječiti najčešće bolesti današnjice?“.

Kao najbitniju stavku ističe važnost kombinacije zdravstveno edukativnih aktivnosti i rane intervencije, jer premda je potrošnja svih vrsta ljekova za liječenje  BCS (bolesti kardiovaskularnog sustava) višestruko porasla, faktori rizika su se pogoršali jer liječenje nije  pratila promjena  nezdravih obrazaca ponašanja tj. životnih  navika.

Po prvi put u povijesti čovječanstva više osoba je pretilo,nego što je pothranjeno, više osoba živi u urbanim nego u ruralnim područjima, KNB (kronične nezarazne bolesti-dijabetes, kardiovaskularne i kronične respiratorne bolesti) uzrokuje više smrti nego zarazne bolesti.

Dr. Balorda ističe važnost mediteranske prehrane i povezanost između primjene mediteranske prehrane i smrtnosti te učestalosti  bolesti. Kroz predavanje ukazano je na važnost usvajanja zdravih navika u najranijem djetinjstvu te sprječavanje nastanka bolesti današnjice koje su u značajnom porastu u Zadarskoj županiji jer iste mogu smanjiti troškove i sačuvati ljudske živote.

Statistički podaci za Zadarsku županiju od 1997. do 2016. bilježe rast kroničnih nezaraznih bolesti za 92 %,smrtnosti za 40 %. Povećanje broja oboljelih odnosi se na dijabetes i to za dobnu skupinu od 0-64 porast za 88%, a od 65 godina i više za 264%. Pokazatelj tjelesne mase je također povećan i odnosi se na odraslu dobnu skupinu kao i na djecu.

Predavanje na istu temu kao najvećeg problema današnjice najavljeno je ponovno za otprilike mjesec dana u prostorima MO Plovanije. Nakon predavanja zainteresirani će moći izmjeriti šećer i krvni tlak, kao što su mogli i poslije ovoga predavanja.


Reci što misliš!