Događaji

napadi na bolničko osoblje

Komora medicinskih sestara apelira da se sestre zaštiti od agresivnih pacijenata

Komora medicinskih sestara apelira da se sestre zaštiti od agresivnih pacijenata
Thinkstock.com

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) u petak je najoštrije osudila najnoviji verbalni napad pacijenta na medicinsku sestru i liječnicu u Osijeku, te uputila apel na poslodavce da osiguraju odgovarajuću razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Napad se dogodio na hitnom objedinjenom bolničkom prijemu KBC-a Osijek u srijedu u kasnim večernjim satima, a Komora u priopćenju ističe da je to već drugi prijavljeni napad u nekoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u proteklih 20 dana.
 
Drugi slučaj zabilježen je početkom veljače u Splitu, u ambulanti opće medicine, kada je pacijent opalio pljusku medicinskoj sestri.
 
Predsjednica Komore Slava Šepec naglašava da je prema članku 7. st. 3. Zakona o radu poslodavac dužan osigurati radniku uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika. 
 
"Snažno se zalažemo za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja bilo kakvim oblicima agresivnog ponašanja", poručuje Šepec .
 
HKMS će stoga opetovano tražiti i izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe. 
 
I Hrvatska liječnička komora osudila je jučer napad na liječnicu osječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) koji se dogodio 21. veljače tijekom dežurstva na hitnom bolničkom prijemu navodeći kako je o cijelom događaju obaviještena policija te je podnesen obrazac za prijavu neželjenog događaja prema osoblju.


Reci što misliš!