Događaji

osvojena 54 od ukupnih 70 glasova

Aktualni rektor Damir Boras bit će čelnik Sveučilišta u Zagrebu i iduće četiri godine

Aktualni rektor Damir Boras bit će čelnik Sveučilišta u Zagrebu i iduće četiri godine
Marko Lukunić/Pixsell

Sveučilište u Zagrebu u petak je odlučilo da će ga i u iduće četiri godine voditi aktualni rektor Damir Boras koji je već u prvome krugu glasovanja dobio veliku većinu glasova članova Senata - od njih ukupno 70, Borasa su poduprla 54 člana, za njegova protukandidata Damira Bakića glasovalo je 15 članova Senata, a jedna listić bio je nevažeći.

Članovi Senata zagrebačkoga Sveučilišta, okupljeni u petak u sveučilišnoj Auli na izvanrednoj sjednici, zadaću izbora novoga rektora, koji će na čelu toga najvećeg hrvatskog sveučilišta biti i u novom četverogodišnjem mandatu - od 1. listopada sve do 1. listopada 2022., obavili su već u prvome krugu tajnoga glasovanja.

Od ukupno 70 članova Senata, koji su svi pristupili glasovanju, Damir Boras dobio je njihovu veliku potporu - 54 glasa, a drugi predloženik za rektora redoviti profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Damir Bakić 15 glasova, dok je jedan listić bio nevažeći.

Boras zahvalio Senatu na 77-postotnoj potpori i najavio kontinuitet njegove uprave

Po završetku izborne sjednice Senata, brojnim novinarima izjave su dali novi-stari rektor Damir Boras i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga, a rektor Boras odgovarao je na brojna novinarska pitanja.

Prorektor Šimpraga izvijestio je o rezultatima glasovanja Senata, tijeku i proceduri glasovanja, a rektor Boras zahvalio je članovima Senata na velikoj 77-postotnoj potpori. Istaknuo je kako članovi Senata predstavljaju sami vrh akademske zajednice i da je u protekle gotovo četiri godine imao konstruktivnu i kvalitetnu suradnju s članovima Senata. Boras je ocijenio kako je u Damiru Bakiću, koji je također član Senata, imao doista kvalitetnoga protukandidata.

Zahvalio je i svojim prorektorima za kvalitetnu suradnju i velike rezultate koji su postigli u dosadašnjem radu te najavio kontinuitet svoje uprave i u novome mandatu. Istaknuo je kako će, zbog velika obujma poslova na sveučilištu, vjerojatno povećati i broj svojih najbližih suradnika, te najavio kako će posebice nastojati podići kvalitetu suradnje s medijima.

Damir Bakić: Ponosan sam na svoju kandidaturu, Senat je izabrao "po svojoj mjeri"

Nakon završetka sjednice Senata, Borasov protukandidat Damir Bakić izjavio je novinarima kako je "Senat izabrao kandidata koji je po njihovu shvaćanju vjerodostojniji i bolje će voditi Sveučilište, izabrao je kandidata po svojoj mjeri".

Na novinarsko pitanje što je, po izboru, poručio novoizabranom rektoru, Bakić je kratko odgovorio "poručio sam da mu želim puno više uspjeha u radu".

"Ponosan sam na sve poruke koje smo uputili, svu pozitivnu energiju koju smo odaslali i koju smo dobili, ponosan sam na ogromno povjerenje i nade koje smo pobudili, na bezbroj poruka svih znanih i neznanih, kolega, studenata i prijatelja", odgovorio je Bakić na novinarsku primjedbu da je "izjavio kako je ovo njegova pobjeda bez obzira na poraz".

Izrazio je i veliku zahvalnost svima koji su ga podupirali i hrabrili u izbornome procesu, te smatra da "smo učinili velike stvar i vrlo sam sretan i ponosan što sam se natjecao za rektora".


Reci što misliš!