Događaji

gosti stjepan šterc i branko dukić

Tribina u Znanstvenoj knjižnici Zadar: Zašto su herojska djela liječnika zatajena?

Tribina u Znanstvenoj knjižnici Zadar: Zašto su herojska djela liječnika zatajena?
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Zašto su herojska djela liječnika zatajena, zašto ih više cijene u svijetu nego u Domovini, neka su od pitanja tribine koju organizira Udruga žena u Domovinskom ratu Zadar.

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Kao mlada država, nastala u teškom i krvavom ratu, Hrvatska je imala priliku razvidno vidjeti tko su ljudi koji su spremni nesebično se  žrtvovati  za domovinu.

Uz Hrvatske branitelje, ratne fotografe i izvjestitelje, jedini koji su dragovoljno i u velikom broju dali se na raspolaganje Domovini bili su hrvatski liječnici, medicinske sestre i ostali zaposlenici ove humane struke. Tijekom rata zbrinuto je preko 30.000 ranjenika, a broj umrlih na broj ranjenih od 1,75 ubraja se u najbolje rezultate u svjetskoj literaturi. Taj je izuzetan rezultat ostvaren ponajprije zato, što je čak 61% ranjenika dopremljen u bolnice u samo sat vremena nakon ranjavanja, ili čak 76% u dva sata od ranjavanja. Uspješnost liječenja ranjenika bila je vrlo visoka, a ukupan mortalitet mali, što je veoma pozitivno utjecalo na  moral kod Hrvatskih branitelja.

Hrvatski liječnici – ratnici, imali su iznimnu ulogu u ratu, pokazali su iznimno visoku stručnu i znanstvenu razinu medicinskog umijeća, stoga začuđuje šutnja na ovu temu u hrvatskom javnom prostoru.

Zašto je izostala iskrena zahvala svih političkih čimbenika našeg društva, zašto su herojska djela liječnika zatajena, zašto ih više cijene u svijetu nego u Domovini, zašto danas odlaze iz zemlje, imaju li liječnici  mjesto koje zaslužuju u hrvatskom društvu, kao jedina inteligencija koja uvijek stoji uz svoj narod?

Ova i druga razmišljanja tema su javne tribine koju organiziramo u povodu Dana hrvatskih liječnika pod naslovom "Hrvatski liječnik - Hrvatski ratnik", koja će se održati u srijedu 28. veljače 2018. godine, s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru.

Gosti su dr. Branko Dukić, dr.sc. Stjepan Šterc, brigadir HV u miru Ivica Matešić Jeremija, te časna sestra Vilma Šurjak.


Reci što misliš!