Događaji

zadarski matematički genijalac

Marin Varivoda brončani na rumunjskom matematičkom masteru u Bukureštu

Marin Varivoda brončani na rumunjskom matematičkom masteru u Bukureštu
Školski portal

U rumunjskoj prijestolnici Bukureštu od 21. do 26. veljače održavalo međunarodno matematičko natjecanje, 10. Romanian Master na kojem sudjelovalo je 107 učenika iz 18 država svijeta, svi redom ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, a među njima i naši genijalci.

Po treći put, po pozivu organizatora, sudjelovala je i ekipa Republike Hrvatske, a učenici koji su nas predstavljali su:

Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb - Brončana medalja
Borna Šimić, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb
Marin Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar - Brončana medalja
Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka

Brinčane medalje uza Hrvatsku su osvojili su Petar Nizić-Nikolac iz zagrebačke XV. gimnazije te Zadranin Marin Varivoda iz Gimnazije Franje Petrića (MIOC)! Bravo za Petra i Marina.

Vrlo dobar rezultat polučio je i drugi zadarski predstavnik, Noel Lakić. Iskrene čestitke!

U ekipnom poretku, od 20 ekipa iz 18 država svijeta, ekipa Republike Hrvatske zauzela je 13. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, drugo mjesto podijelile su ekipe Mađarske i Rusije, dok je ekipnu broncu uzela Ukrajina.

Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić".


Reci što misliš!