Događaji

odlična inicijativa

Moskovljani će se na biralištima moći testirati na rak

Moskovljani će se na biralištima moći testirati na rak
Nel Pavletic/PIXSELL

Moskovljani će na biračkim mjestima 18. ožujka kada Rusi biraju predsjednika moći obaviti krvne pretrage za onkološka oboljenja, najavio je čelnik gradskog odjela za zdravstvenu zaštitu Aleksej Hrupkin.

"Odlučili smo iskoristiti to što će Moskovljani 18. ožujka poći na birališta te ćemo u nekoliko škola imati medicinsku ekipu koja će nuditi mogućnost testiranja", rekao je on.

Dodao je da će se pretrage obavljati u sklopu akcije ranoga otkrivanja onkoloških oboljenja koja se u Moskvi održava 17. i 18. ožujka. Prvoga dana Moskovljani će moći besplatno dati krv na analizu u nekoliko klinika, a na dan predsjedničkih izbora na biračim mjestima u nekoliko škola.

Škole su izabrane jer u njima postoje medicinski kabineti i svi uvjeti za uzimanje krvi na analizu, objasnio je Hrupkin.

Birači će se moći testirati na tri najčešća karcinoma u Rusiji - rak prostate kod muškaraca te rak dojke i jajnika kod žena.

Hrupkin naglašava da se oni koji pristupe testiranju ne trebaju ničega bojati te da je riječ o analizi predisponiranosti za onkološke bolesti i ranoj dijagnostici.

"Važno je na temelju rezultata stupiti u kontakt s pacijentima kod kojih u nalazima ustanovimo prevelika odstupanja", rekao je Hrupkin.


Reci što misliš!