Događaji

UTÁZAS i Freizeit 2018

Vir se uspješno predstavio na turističkim sajmovima u Budimpešti i Nürnbergu

Vir se uspješno predstavio na turističkim sajmovima u Budimpešti i Nürnbergu

Vir se jedini iz Hrvatske predstavio u Budimpešti: došli su predstavnici veleposlanstva RH, HTZ-a te brojni mađarski novinari, predstavnici turizma i gospodarstva, kao i prijatelji otoka Vira iz Mađarske

Sedmu godinu uzastopno Vir je prisutan na najvećem mađarskom turističkom sajmu „UTÁZAS“ u Budimpešti (1. do 4. ožujka) koji okuplja više od 60 tisuća posjetitelja i oko 500 izlagača iz cijelog svijeta.

Naravno, za Vir je najznačajniji zbog turista iz Mađarske koji su uz Slovence i Nijemce daleko najbrojniji na otoku te u većem broju slučajeva i vlasnici objekata na Viru. Zato su i ove godine Virani na sajmu „UTÁZAS 2018.“ imali svoj štand s turističkim i informativnim brošurama i to jedini iz Hrvatske!

Virani su i održali prezentaciju pred više od stotinu posjetitelja sajma, turističkih novinara iz brojnih mađarskih medija, predstavnika turističkih i gospodarskih tvrtki te poslovnih partnera. Prezentaciju s turističkim filmom održao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predstavivši gostima sve ljepote otoka Vira, turističke posebnosti, atrakcije i kapacitete, kao i komunalne aktivnosti koje posebno zanimaju mađarske goste. Od svih turista otoka Vira, a noći ih više od dva milijuna, upravo su Mađari i Slovenci oni koji su mu uvijek i rado vraćaju.

„Na prezentaciji smo vidjeli puno naših prijatelja iz Mađarske koji o Viru uvijek govore biranim riječima. Puno njih na Vir dolazi ne samo u vrijeme godišnjih odmora, nego i tijekom cijele godine na produžene vikende kako bi uživali u lijepom vremenu i našim manifestacijama iz projekta Vir 365. Naše su veze s Mađarskom čvrste, pogotovo zbog činjenice kako s gradom Dombóvárom imamo dugogodišnji prijateljski odnos“, kazao je zamjenik načelnika Vučetić.

Pored Vučetića kao predstavnika Općine Vir, virsku turističku delegaciju činili su direktorica destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ Kristina Perić, voditelj Turističke agencije „Vir turizam“ Mate Čulina i djelatnik Srđan Liverić, a virsku prezentaciju podržali su i uveličali veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić, njegov zamjenik Ivan Bušić te dugogodišnji prijatelj otoka Vira i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti Marin Skenderović.

Direktor Skenderović svojedobno je boravio na Viru u društvu najcjenjenijih mađarskih turističkih novinara koji su pisali o ljepotama Vira i izvještavali za svoje matične redakcije. Kako je ova prezentacija u Budimpešti već sedma uzastopna – uz sve ostale turističke aktivnosti u Mađarskoj i sjajnu usmenu predaju mađarskih ljubitelja otoka Vira - logičan je i kontinuirani porast dolazaka i noćenja turista iz Mađarske.

Prošle je godine na otoku tako ostvareno 133.555 noćenja turista iz Mađarske (treće emitivno tržište), što je porast od 32,9 posto, te 17.574 turističkih dolazaka (prvo emitivno tržište) s povećanjem od 21 posto u odnosu na podatke iz 2016. godine kada je zabilježeno 100.453 noćenja i 14.522 dolazaka.

Istodobno je nakon Münchena, a od ranije Hamburga i Essena, druga virska turistička delegacija nastavila turneju po Bavarskoj i Njemačkoj, pa su na turističkom sajmu u Nürnbergu zamjenik direktorice „Vir turizma“ Marino Rukavina i Nikolina Vučetić - zajedno s predstavnicima Hrvatske turističke zajednice - na štandu predstavljali ljepote i turističku ponudu otoka Vira.

„Freizeit 2018.“ predstavlja dio ukupne sajmene ponude u Nürnbergu tijekom veljače i ožujka, a posvećen je turizmu, putovanju, sportu i rekreaciji, gastronomiji te posebno – mogućnostima odmora za seniorsku populaciju.

Foto (s lijeva na desno): direktor HTZ-a u Budimpešti Marin Skenderović, direktorica „Vir turizma“ Kristina Perić, zamjenik veleposlanika u Veleposlanstvu RH u Mađarskoj Ivan Bušić, zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić i veleposlanik RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić


Reci što misliš!