Događaji

trakavica se nastavlja

Igre oko ukradenih Adrijinih strojeva: Ostrea tužila svoje vlasnike da bi legalizirala oteto

Igre oko ukradenih Adrijinih strojeva: Ostrea tužila svoje vlasnike da bi legalizirala oteto
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Za 15. ožujka zakazano je ročište na Općinskom sudu u Pagu u predmetu u kojem tvrtka Ostrea iz Stankovaca tuži Nevena Badurinu, Jadranka Lisicu, Davora Galetovića i Adriju d.d. da bi dokazala da su strojevi, famozni Somme zatvarači iz Španjolske za proizvodnju Eva sardina - vlasništvo Ostree, a ne Adrije

Riblje konzerve marke Eva godinama se na tržište plasiraju u istovjetnim limenim kutijama. Zna se da je to brend nastao u Adriji, u Gaženici, a sad kao da se ništa nije promijenilo iako je Adrija u stečaju, a Eva sardine se već skoro pet godina proizvode u Ostrei u Stankovcima. Ne radi se, dakle, samo o recepturi onoga što je unutar limenke nego je i limenka istovjetna, dakle „štanca“ se na istim strojevima.

Radnici Adrije prepoznali ukradene strojeve u Stankovcima

U dugotrajnom sudskom postupku najprije je Općinski sud Zadar donio privremenu mjeru da se tadašnjim suvlasnicima Ostree Nevenu Badurini, Jadranku Lisici i Davoru Galetoviću te njihovoj drugoj tvrtki Adriji Zadar 1 „zabranjuje opterećenje i otuđenje“ triju radnih strojeva, tzv. zatvarača marke Somme proizvedenih u Španjolskoj, a „koji se nalaze u pogonu Ostrea d.o.o. Stankovci“ s tima da se „navedeni strojevi oduzimaju i povjeravaju na čuvanje predlagatelju osiguranja oštećeniku Adria d.d. Zadar“.

Neven Badurina, Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U tom rješenju iz 2014. godine navedeno je još da je nedvojbeno utvrđeno da navedeni strojevi pripadaju Adriji, da su ih u sudskom postupku radnici Adrije koji su na tim strojevima radili prepoznali u Stankovcima. „Neprijeporno je da su iz pogona Adrije d.d. otuđena tri stroja odnosno zatvarača za konzerve“(dva Somme 444 i jedan Some 333“), koje su okrivljenici fiktivno prodali poduzeću Somme Trade u Španjolskoj, temeljem kojih su dobili dva reparirana stroja Somme“ koje su radnici Adrije prepoznali. No to rješenje nikako se nije provodilo, čak i nakon drugostupanjskog postupka koji je vođen na Županijskom sudu u Puli koji je odbio prigovor na ovrhu kojeg je podnijela Ostrea.

To se dogodilo koncem prošle godine, stečajni upravitelj Adrije još uvijek nije uspio realizirati tu odluku jer se Ostrea „brani“ tvrdnjom da će u tom slučaju morati prekinuti proizvodnju i da će 181 radnika ostati bez posla. Naravno, sve to vrijeme ovi zatvarači uredno zatvaraju Eva sardine, u ovih pet godina koliko su u Stankovcima i proizvode za Podravku vjerojatno je proizvedeno preko 100 milijuna konzervi koje su, da strojevi nisu odvezeni u Stankovci, mogle biti proizvedene u Adriji u Gaženici.

Stečajni upravitelj: Hvala što ste me upozorili

I sad se događa jedan bizaran zaplet. Za 15. ožujka zakazano je ročište i to na Općinskom sudu u Pagu u predmetu u kojem tvrtka Ostrea iz Stankovaca tuži Nevena Badurinu, Jadranka Lisicu, Davora Galetovića i Adriju d.d. da bi dokazala da su strojevi, ti famozni Somme zatvarači iz Španjolske – vlasništvo Ostree. U tužbi navode kako je te strojeve po fakturiranoj vrijednosti od 112.000 eura kupila tvrtka Adria Zadar d.o.o. (osnivači koje su bili Badurina, Lisica i Galetović), te je zajedno s imovinom pripojena Ostrei. Malo im se datumi, istina, ne poklapaju jer je pripojenje Adrie Zadar d.o.o. Ostrei bilo 30.06.2013. a strojevi (s reparature) su iz Španjolske došli 30.10.2013. godine prema izdanim računima. Pa ipak traže da se ovrha Općinskog suda Zadar proglasi nevažećom.

A u svemu tome je izgleda i neka igra, jer je sud tuženicima, dakle i Adriji d.d. u stečaju dao rok od 30 dana za davanje pismenog odgovora na tužbu. Adrija je ovu tužbu zaprimila 27. veljače, a ročište je zakazano za 15. ožujka s tim, kako se navodi u sudskom pozivu koji je potpisala sutkinja Blanka Pacaloš-Torbaji, da se može donijeti presuda i ako se nitko ne odazove. Dakle, ako Adrija d.d. u stečaju na vrijeme ne podastre dokaze da su strojevi njeni, sud u Pagu može „zbog ogluhe“ uvažiti tužbeni zahtjev Ostree i ovrhu proglasiti nezakonitom, odnosno Adrijine strojeve proglasiti Ostrejinim.

- Naš odvjetnik će zatražiti odgodu ročišta zbog cijele ove situacije i hvala vam na upozorenju da bismo zbog ogluhe mogli izgubiti ove strojeve, rekao nam je stečajni upravitelj Adrije Dragan Bijelić.


Reci što misliš!