Događaji

kongres u hotelu kolovare

Kako sačuvati mentalno zdravlje na radnom mjestu?

Kako sačuvati mentalno zdravlje na radnom mjestu?
Thinkstock

Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje, upozorili su sudionici Kongresa o mentalnom zdravlju koji se održava u Zadru. O ovoj temi raspravljat se iduća dva dana, u hotelu Kolovare, u organizaciji Odjela za psihijatriju zadarske Opće bolnice.

Posao koji obavljamo čini velik dio našeg života, na radnom mjestu provodimo više sati nego li s članovima vlastite obitelji, a uvjeti na radnom mjestu bitno utječu na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje. 

Nezadovoljan čovjek na radnom  mjestu ne može dati puno od sebe. Naglašavam, kao psihijatar, našim poslodavcima da vode računa  o tome  da se poboljša radna atmosfera. Zadovoljan čovjek će dati puno, puno više nego frustrirani, prenosi Radio Zadar. 

''Rad u nepovoljnim uvjetima, stres, mobbing, pridonose emocionalnom stresu, a ako je on dugotrajan može doći do pojave mentalnih poremećaja'', ističe voditeljica Odjela psihijatrije zadarske Opće bolnice dr Palmira Čveljo- Raspović:

''Bitni su međuljudski odnosi, bitno je razumjevanje, bitna je enpatija koja, čini mi se,  u zadnje vrijeme nedostaje''.

Još je daleko svijest o tome kako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko zdravlje jer „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja".


Reci što misliš!