Događaji

učvršćivanje barijera

Vodostaji na karlovačkom području rastu, maksimum oko podneva

Vodostaji na karlovačkom području rastu, maksimum oko podneva
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodostaji rijeka na karlovačkom području u nedjelju rastu pa su hrvatski vojnici, djelatnici Hrvatskih voda i dvije kooperantske tvrtke nastaviti učvrščivanje boks barijera, uz ostalo i umetanjem gline tamo gdje voda prodire, kako se ne bi dogodilo da voda poplavi i jedan stambeni objekt karlovačkih naselja, rekao je Hini pročelnik karlovačkog Centra 112 Martin Barić.

To je odlučeno na jutrošnjem sastanku karlovačkog gradskog Stožera Civilne zaštite. 
 Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je da se maksimum vodostaja očekuje oko podneva i ne bi trebao biti takav da ugrozi domove građana, osim podruma i sličnih objekata. Nakon što razina vode potpuno opadne pojačat će se propusnost boks barijera od podnožja, za neki idući nalet vode, rekao je.

Brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, koji je također bio na sjednici karlovačkog Stožera Civilne zaštite rekao je da 32-jica vojnika nastavljaju raditi na ojačavanju boks barijera u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju, a u pripravnosti je, prema potrebi, još vojnika.

Na tri mjesta, u Belajskim Poljicama, Vojniću i u Karlovcu pune se vreće s pjeskom, jučer je 80-tak vatrogasaca više dobrovoljnih vatrogasnih društava prevozilo vreće građanima uz Kupu i pomogli im poslagati ih oko pojedinih kuća.

Osim toga vatrogasci svuda gdje podzemne ili protočne vode prolaze, crpkama izbacuju vodu što dalje od kuća.

Profesionalni vatrogasci i HGSS cijelo vrijeme su sa svojim čamcima na raspolaganju stanovništvu do čijih se kuća ne može poplavljenim cestama, dio profesora odvozi se tako u Šišljavić i Rečicu na nastavu, liječnici do pacijenata i obratno, doprema se nužna hrana i lijekovi.

Prevoze se i djelatnici i volonteri Crvenog križa u obilazak svojih stalnih korisnika, s dopremom hrane.
 Sinoć su za potrebe ispumpavanja vode dopremljene dvije visokoprotočne crpke iz Varaždina i Slavonskog Broda, a odluka je stožera da se nabavi njih još nekoliko.

U 11 sati vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 779 centimetara, jedan centimetara viša nego sat ranije. Vodostaj Korane u 11 sati bio je 781 cm, što je rast od jedan  centimetar u sat vremena.

To znači da se porast vodostaja smiruje jer su noćas rijeke rasle i po sedam centimetara na sat.


Reci što misliš!