Događaji

nakon dva mjeseca ofenzive

Turske snage i saveznici osvojili kurdsko uporište Afrin u Siriji

Turske snage i saveznici osvojili kurdsko uporište Afrin u Siriji
AP

Turska vojska i njezini sirijski saveznici zauzeli su u nedjelju čitav Afrin, kurdsko uporište na sjeverozapadu Sirije, gdje je Ankara prije gotovo dva mjeseca počela ofenzivu, izvijestili su novinari France Pressea.

Dva novinara francuske novinske agencije ušla su u nedjelju ujutro u Afrin i vidjela sirijske pobunjeničke borce, saveznike Ankare i turske vojnike u svim gradskim četvrtima gdje su uklanjali mine.

Dva turska tenka bila su stacionirana ispred upravne zgrade dok su u blizini odjekivali slavljenički pucnjevi, dodaju reporteri koji su vidjeli i zastave Turske i sirijske revolucije izvješene na više zgrada.

Novinari France Pressea su također vidjeli desetke civila koji odlaze iz središta grada prestrašeni zbog eksplozija u operaciji razminiranja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju ujutro da je središte Afrina osvojeno. Turska glasila pišu da kurdski borci nisu pružili gotovo nikakav otpor.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su pobunjenici srušili u gradu drevni spomenik, smatran simbolom kurdskog otpora i da nije poznata sudbina tisuća civila koji su ostali u gradu.

Gotovo potpuno okruženje Afrina i napredovanje proturskih snaga prouzročilo je ovih dana masovan egzodus civila, potičući strah od nove humanitarne katastrofe u zemlji poharanoj ratom u kojemu je od 2011. izginulo više od 350.000 ljudi a milijuni su raseljeni.


Reci što misliš!