Događaji

danonoćno pomažu stanovništvu

Vatrogasne snage u obrani od poplava

Vatrogasne snage u obrani od poplava

U poplavama koje od početka ožujka stvaraju probleme u većem dijelu Hrvatske, brojne vatrogasne snage danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju te prijevozu hrane i pitke vode. Do sada je angažirano više od 1000 vatrogasaca u raznim aktivnostima obrane od poplava.

Najteže je na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije gdje vatrogasci spriječavaju plavljenje objekata i pomažu lokalnom stanovništvu.

Prema riječima Ivice Pocrnića, zapovjednika DVD-a Perušić, vatrogasci su već jedanaesti dan na području Kosinja.

''Dnevno 10 vatrogasaca, koji rade u smjenama, pomaže stanovništvu na poplavljenom području. Čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Prevozili su starije ljude kojima je bila potrebna medicinska pomoć, a vrše i prijevoz patronažne sestre do ugroženih područja. Vatrogasci su na terenu, ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju tu do normalizacije stanja'', rekao je zapovjednik Pocrnić.

U Karlovačkoj su županiji vatrogasci, uz djelatnike gradskih tvrtki bili angažirani u punjenu vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa, s čim se krenulo 8. ožujka, a do 19. ožujka, napunjeno je više od 50.000 vreća, kažu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca.

Od 12. do 19. ožujka  ukupno je bilo angažirano 156 vatrogasaca i 45 vozila, a uz Javnu vatrogasnu postrojbu grada Karlovca bilo je angažirano još 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

I na području Sisačko-moslovačke županije svakodnevno 300 vatrogasaca radi u smjenama, a tijekom jučerašnjeg dana na području mjesta Brezovica, Višnjica, Tanac, Letovanić, Trebež, kao i na području šire okolice Jasenovca, vatrogasci iz županije su zajedno s Hrvatskom vojskom radili na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima obrane od poplava. „Najjproblematičnije je i dalje kod Košutarice i Mlake gdje Sava raste. Na ostalim dijelovima se situacija malo smiruje. Vatrogasci su tijekom cijele noći na 20 čamaca prevozili vreće za nasipe“, rekao je Mijo Brlečić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Podsjetimo kako vatrogasni sustav čini 65 000 vatrogasaca u kojem njih čak 62 000 svoj posao radi na dobrovoljnoj, volonterskoj razini i da za sudjelovanje na intervencijama ne dobivaju novčanu naknadu.

 


Reci što misliš!