Događaji

potvrdio gradonačelnik

Novalja je lani samo od kazni "partijanerima" uprihodila preko 600 tisuća kuna

Novalja je lani samo od kazni

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo potvrdio je u intervjuu za portal gradonacelnik.hr kako je poduzet čitav niz radnji da se uvede red među razularene turiste i partijanere sa Zrća

I dan danas se na spomen Novalje najčešće vezuje tulumarenje domaćih i stranih gostiju u noćnim klubovima na Zrću. Međutim, žiteljima Novalje upravo takvi turisti zadaju glavobolje svojim ponašanjem u samom gradu. Što je sve poduzeto po tom pitanju, ispričao je za portal Gradonačelnik.hr gradonačelnik Ante Dabo.

"Od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika jedan od najvažnijih projekata bio je kako smiriti negativne posljedice Zrća, kako uvesti red i turistički bonton u gradu i kako Novalju učiniti sigurnom i urednom destinacijom. Mislim da s punim pravom mogu reći da smo u znatnoj mjeri u tome uspjeli. Međutim, prošle smo godine zbog lokalnih izbora i premalo vremena za pripremu turističke sezone imali neslavan ulazak u sezonu s Hideout festivalom koji je izazvao dosta pomutnje u gradu, no nakon toga je bilo relativno mirno, puno mirnije nego prethodnih godina."

Ove se sezone očekuje manje negativnih posljedica... 

"Za ovu sezonu se puno bolje pripremamo, u stalnom smo kontaktu i komunikaciji s MUP-om, vlasnicima klubova i organizatorima festivala. Prije četiri godine smo donijeli odluku po kojoj smo, prvi u Hrvatskoj, uveli 24-satno vrijeme komunalnih redara tijekom ljetne sezone. Naši redari rade u tri smjene, 24 sata, 7 dana u tjednu, nedjeljom i blagdanom i na taj način smo doista uveli red i smanjili probleme na javnim prostorima. Ostaje problem s kućama i apartmanima koji se bez nadzora iznajmljuju partijanerima, i tu dolazi do problema, nereda i buke koji ometaju susjedstvo. Upravo zato smo, također prvi u Hrvatskoj, uveli i kazne od dvije tisuće kuna pa naviše, za nesavjesne vlasnike apartmana čiji gosti ometaju javni red i mir."

Jeste li već počeli naplaćivati te kazne, kako to ide?

"Reći ću samo da smo prošle godine od kazni, što u prometu, što u javnom redu i miru, naplatili više od 600 tisuća kuna. To najbolje govori o efektima našeg komunalnog redarstva po kojem smo daleko najbolji u državi. U MUP-u su nam rekli da smo udžbenički primjer kako treba organizirati javni red i mir, i upravo to je ključni razlog zbog kojega se Novalja od prije pet godina ne može usporediti s Novaljom danas. Na vrijeme uočavamo probleme i odmah djelujemo."


Reci što misliš!