Događaji

stečaj na hrvatski način

Mala Slovačka na zapadnoj strani Ugljana

Mala Slovačka na zapadnoj strani Ugljana

Teren veličine 40 tisuća četvornih metara uz more je na Trgovačkom sudu Zadar u jednom čudnom stečajnom postupku oduzet tvrtki Ljoka projekt i prodan slovačkoj firmi

Zapadna strana Ugljana, oko predjela Guduće uz uvalu Pavlešina, mogla bi se uskoro zvati Mala Slovačka. Jer, uz već izgrađenih petnaest kamenih vila s bazenima koje su skoro sve u vlasništvu imućnih Slovaka, uskoro bi se slično apartmansko ili turističko naselje moglo dignuti i na susjednom terenu koji je nedavno, po dosudi Trgovačkog suda Zadar, pripalo firmi INVESTMENT GROUP d.o.o. s adresom baš u vilama Guduće na Putu Kalješine, a vlasnik te firme je izvjesni Jozef Vajda iz Bratislave.

Odbačen zahtjev Ljoka projekta

Evo priče kako je ovaj očito poduzetni Slovak, koji je vlasnik desetak firmi u Slovačkoj, došao do toga da mu sud prihvati ponudu i kako se kod nas provode stečajni postupci.

Taj je teren veličine 40 tisuće četvornih metara prije više od deset godina od privatnih vlasnika kupila tvrtka Ljoka projekt iz Zadra, s namjerom da se tu izgradi turističko naselje. Tvrtka je uzela za to kredit od Mariborske banke. Međutim, za razliku od susjednog terena na kojem su vile ubrzo izgrađene, Općina Preko za taj dio oko uvale Pavlešina nikako da donese prostorni plan, strani partner nije imao strpljenja čekati i Ljoka projekt je zapao u teškoće.

No onda se na Trgovačkom sudu Zadar događaju neke čudne radnje koje se mogu pratiti kroz sudske objave. Poznato je, naime, da firme koje zapadnu u blokadu računa same moraju prijaviti da su insolventne, podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti. Ljoka projekt je takvu prijavu podnio 31. kolovoza 2015. godine, a onda se događa zaplet koji će svoje razrješenje po svemu sudeći čekati dok se sve ne razmrsi na Visokom trgovačkom sudu.

Naime, unatoč tome što je Ljoka projekt ispunio svoju zakonsku obvezu i prijavio nesposobnost podmirenja obveza, ta se prijava ne uzima u obzir! Dva mjeseca nakon toga Fina zbog istih razloga, zbog blokade računa u iznosu od 7,6 milijuna kuna traži pokretanje stečaja, a u travnju 2016. godine TSZD donosi rješenje o otvorenju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka i brisanja Ljoka projekta iz sudskog registra.

Nakon toga, u svibnju 2016. sutkinja Tina Grgas odbacuje prijedlog Ljoka projekta iz kolovoza 2015. godine za otvaranje stečajnog postupka, s obrazloženjem da je još rješenjem u travnju 2015. a koje je postalo pravomoćno u travnju 2016. već otvoren i zatvoren stečajni postupak!

Iznenada pronađeni tereni

No da ne bi bila samo ova zavrzlama oko datuma kad je što počelo i kad je proglašeno, najčudnija stvar se dogodila u travnju 2017. godine jer je tada doneseno rješenje o nastavku postupka jer je stečajni upravitelj, Ivan Gjurašić iz Zagreba (inače hrvatski rekorder s preko 500 stečajnih postupaka), naknadno utvrdio da Ljoka projekt ima imovine pa da se postupak treba nastaviti u ime stečajne mase iza dužnika.

Poanta je u tome da se skraćeni stečajni postupak može voditi samo za tvrtke koje nemaju ni zaposlenih ni imovine, Ljoka projekt je po tom skraćenom postupku izbrisan iz registra, a stečajni upravitelj je nakon godinu dana „iznenada otkrio“ da postoji imovina – sitnica od dvije parcele na zapadnoj strani Ugljana – jedna od 34.489 m2, a druga od 5.024 m2, dakle okruglo 40.000 četvornih metara uz more.

Tu sitnicu nisu primijetili ni privremeni stečajni upravitelj koji je vodio skraćeni postupak, a vrlo je zanimljivo da je to bio Marko Fak koji ima zajednički odvjetnički ured s Gjurašićem u Zagrebu, a nije na to obraćala pažnju ni sutkinja.

Dva puta kupili isto

I sad stečajni upravitelj Gjurašić utvrđuje da stečajna masa Ljoka projekta ima imovinu vrijednu 47 milijuna kuna, a da su tražbine prijavili RH – svega 4,5 tisuće kuna, te Nova kreditna banka Maribor od čak 54 milijuna kuna (banka jasno uredno obračunava kamate i stalno povećava iznos koji potražuje). Sud u rujnu prošle godine donosi zaključak o prodaji tih nekretnina, a na prvu elektronsku prodaju nekretnina koja je objavljena na Fini javlja se samo tvrtka Investment Group, kojoj se ovih 40 tisuća kvadrata terena na zapadnoj strani Ugljana dosuđuju za iznos od svega 16,407.499 kune.

U zadnjem izvještaju stečajnog upravitelja Gjurašića za Ljoka projekt navodi se jedan vrlo zanimljiv podatak, da je Nova kreditna banka Maribor tvrtki Sitno holding iz Bratislave, u kojoj je jedan od osnivača Jozef Vajda, ujedno osnivač Investment Groupa, ustupila potraživanja prema Ljoka projektu! Dakle, ista osoba, u ovom slučaju Jozef Vajda, na taj je način dva puta kupio isto, što u najmanju ruku ima okus pranja novca. S jedne je strane najveći razlučni vjerovnik, a s druge je od Trgovačkog suda po izuzetno povoljnoj cijeni kupio teren. Razlika će mu već jednog dana sjesti na neki račun.

U zemljišnim knjigama je ova dosuda terena na Gudući Investment Groupu već provedena, po uhodanom redoslijedu radnji sad i stečajni upravitelj može očekivati nagradu od kojih 500-600 tisuća kuna, koliko se pri ovakvim prodajama imovine stečajnih dužnika naplaćuje. Osim ako ipak ne dođe do obrata i Visoki trgovački sud sve vrati na početak. Naime razlučni vjerovnik tvrtka Omsica projekt iz Gračaca uložila je žalbu na vođenje ovog postupka, na način kako se prodavala nekretnina na kojoj postoji razlučno pravo u stečajnom postupku, te o načinu utvrđivanja cijene po kojoj će se teren prodavati.

U međuvremenu Sitno holding iz Bratislave naveliko reklamira svoje vile Guduća na Ugljanu, istaknuli su cijene 300-370 tisuća eura za svaku pojedinačnu vilu s bazenom. A sad kad su dobili teren za širenje za samo 56 eura po kvadratu, zarada će im biti još veća.


Reci što misliš!