Događaji

iznesite svoje mišljenje

Građani pozvani da komentiraju predloženi režim parkiranja na Poluotoku

Građani pozvani da komentiraju predloženi režim parkiranja na Poluotoku
Bojan Bogdanić

Zadarska gradska uprava predlaže izmjene u organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu. Uz ostalo, kao što smo javljali, novina je produženje ljetnog režima naplate. Svi se slažu - promjene su nužne, a svoje mišljenje o prijedlogu gradske uprave građani mogu dati u idućih mjesec dana.

Sustav mjerenja prometa pokazao je proteklih godina kako za ljetnih mjeseci na Poluotok uđe 15 do 17 tisuća vozila dnevno, a na tom prostoru je tek 995 parkirališnih mjesta. U upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša doznajemo kako je ova činjenica potaknula predložene izmjene, a dvije ključne su produženje ljetnog režima naplate umjesto dosadašnjeg razdoblja od 1. srpnja do 31. kolovoza na razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna. Uz to, tu je i povećanje cijena parkiranja u 1. i 2. Zoni s dosadašnjih 12 i 10 na 15 kuna po satu.

Pročelnik Robertino Dujela: "Taj Prijedlog ima za cilj poboljšati protočnost vozila, umanjiti prometne gužve i pritisak na sustav prometa u mirovanju u povijesnoj jezgri Grada Zadra, a time i omogućiti veću dostupnost parkirališnih mjesta stanarima Poluotoka i ostalim stanovnicima Grada Zadra. Što se tiče poskupljenja u 1. i 2. zoni, mjera je to kojom se postiže rasterećenje prometnica i parkirališnog prostora na samom Poluotoku tijekom najvećih prometnih gužvi. S intencijom rasterećenja povijesne jezgre i njene spomeničke baštine, cijene javnih parkirališnih prostora u neposrednoj blizini i pješice lako dostupnih Poluotoku - Ravnica (prostor uz dvoranu Jazine), Trga Kneza Višeslava (bivša Mala pijaca na Relji), Branimirove obale (prostor ispred zgrada Ljepotice) se ne mijenjaju i iznose minimalne 2, odnosno 3 kune po satu. Također, nepromijenjene ostaju i cijene povlaštenih mjesečnih karata". 

Dujela dodaje kako je na prijedlog poskupljenja utjecala i činjenica da su svi veći priobalni gradovi puno skuplji od Zadra kad je o parkiranju riječ: Razdoblje ljetnog režima naplate na primjer u Dubrovniku je 6 mjeseci, u Splitu i Puli je 4 mjeseca, dok mi ovom izmjenom obuhvaćamo ljetni režim parkinga na samo tri mjeseca. 
Javno savjetovanje traje idućih mjesec dana, građani su pozvani da mailom gradskoj upravi šalju komentare, a onda će se prijedlog odluke naći i pred gradskim vijećnicima.

Najavljene izmjene u sustavu parkiranja komentirao je SDP- ov ogranak Poluotok.

Smatraju kako se tim prijedlozima neće smanjiti problem manjka parkirališnih mjesta i gužvi na Poluotoku jer će približno jednak broj ljudi i dalje imati potrebu dolaziti na Polutok bez obzira na cijenu karte. Na ovaj način će se samo dodatno opteretiti budžet naših sugrađana, navode u priopćenju. Jedino rješenje ovog problema su nova parkirna mjesta i izgradnja više-etažne javne garaže na području Ravnica, stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Zadar i predsjednik MO SDP Poluotok, Daniel Radeta, piše Radio Zadar.


Reci što misliš!