Događaji

hoće li se namiriti vjerovnici?

Složeni stečaj Dalmatinskih rudnika boksita: Mladi poduzetnici kupili parcelu kod Jasenica, Grad Obrovac prodao stanove

Složeni stečaj Dalmatinskih rudnika boksita: Mladi poduzetnici kupili parcelu kod Jasenica, Grad Obrovac prodao stanove
Slavko Midzor/PIXSELL

Izvanknjižna imovina DRB vrijedi oko 20 milijuna kuna, u nju spadaju zgrade Suda i Katastra u Obrovcu, brojni tereni, te čak 22 stana. A postoje opravdane sumnje da je Grad Obrovac neke od tih stanova prodao, iako nisu bili gradski nego vlasništvo DRB.

Tvrtka koja je u pretvorbi i privatizaciji upisala nekretnine vrijedne 20 milijuna kuna a godinama nije obavljala svoju osnovnu djelatnost, tek je prije dvije godine je otišla u stečaj. Iako bi, da je stanje sređeno, mogla godinama živjeti od najma ili prodaje vlastitih nekretnina.

Vjerovnici su prijavili potraživanja od svega milijun kuna i samo na temelju tih podataka moglo bi se reći da do stečaja takve firme nije ni trebalo doći, ili da će sve biti vrlo jednostavno riješiti. To bi bilo tako u nekoj pravoj pravnoj državi, a u ovom slučaju se radi o Dalmatinskim rudnicima boksita sa sjedištem u Obrovcu i jasno je da je sve zakomplicirano do krajnjih granica.

Metar terena kod Jasenica za 14,3 kune

DRB je završio u stečaju na zahtjev Fine prije dvije godine, premda već odavno ne postoji nikakva aktivnost u rudnicima boksita. Godinama je bio zaposlen samo direktor, a talijanska Fassa je pokušavala kupnjom tvrtke preuzeti i koncesije na korištenju rudnog bogatstva. No kad je ta varijanta propala, koncesije istekle, FASSA je krenula samostalno rješavati svoj projekt, a DRB su završili u stečaju. Formalni stečajni razlog je bila nešto duža blokada računa u iznosu od oko dva milijuna kuna, no otada stečajna upraviteljica Marica Nekić pokušava utvrditi što je sve vlasništvo tvrtke.

Vjerovnici će vjerojatno uskoro dobiti prvi značajniji iznos jer je stečajna upraviteljica uspjela prodati jednu veću nekretninu. Teren oko nekadašnje jame za kopanje boksita kao i ruševne zgrade na predjelu Vulića dolac kod Jasenica, veličine 30.272 četvornih metara kupili su dva mlađa poduzetnika iz ovog kraja (Nekić i Škulić). Kupoprodajni ugovor je potpisan prije nekoliko dana, a poduzetnici trebaju platiti 14,3 kuna po metru četvornom, ukupno 432 tisuće kuna.

Manje od procjene vještaka, ali bitno je da se uspjelo prodati jer se tereni na tom području jako teško mogu unovčiti. Prema prostornom planu Jasenica na tom je području i dalje gospodarska zona, zanimljivo je da ruševne zgrade DRB na parceli imaju građevinsku dozvolu. No tek treba vidjeti za koju svrhu će ovi poduzetnici namijeniti kupljeni teren.

U stanovima stanari, branitelji, nasljednici

Od samo milijun kuna priznatih potraživanja najveći je vjerovnik zagrebački odvjetnik Milan Vončina koju potražuje skoro polovicu ukupnog iznosa. Svi oni, uljučujući HEP i državu, odnosno Ministarstvo financija mogu očekivati da će im biti isplaćeno baš sve priznato. Ali samo ako stečajna upraviteljica uspije riješiti vlasničke papire nad nekretninom koja je ušla u temeljni kapital DRB prilikom pretvorbe.

Jer u podacima Fonda za privatizaciju u vlasništvu DRB je puno toga: zgrade Općinskog suda i Katastra u Obrovcu, nekoliko radionica i poslovnih prostora u Obrovcu, te čak 22 stana s ukupno 1.521 četvorni metar prostora. Većina tih stanova je u Obrovcu, na Obali Tome Breulja (čak 14 stanova), no na popisu su i dva stana u Drnišu, jedan u Maslenici te čak pet stanova na dobrim lokacijama u Zadru.

Sve je to – izvanknjižno vlasništvo Dalmatinskih rudnika boksita, a jasno da su u svim tim stanovima stanari. Neznatnim dijelom nekadašnji zaposlenici DRB ili njihovi nasljednici, ali ima tu i stanova dodijeljenih braniteljima, pa i stanara za koje se ne zna po kojoj osnovi su u tim stanovima.

Grad Obrovac zaradio na prodaji tuđih stanova

U jednom od izvještaja Trgovačkom sudu Zadar stečajna upraviteljica je navela i ovo: „Postoje osnovane sumnje da je Grad Obrovac neke stanove dao na korištenje, a vrlo je moguće da je neke i prodao. Ne isključuje se mogućnost da su i neke druge pravne i fizičke osobe protupravno raspolagale nekretninama u vlasništvu stečajnog dužnika“, odnosno Dalmatinskih rudnika boksita.

Dakle i Grad Obrovac je smatrao da su ti stanovi njegovi i njima raspolagao, čak ih prodavao. A sad će se u vjerojatno dugotrajnom sudskom postupku dokazivati čiji su to zapravo stanovi, tko je pravi vlasnik. DRB ima rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju od 7. siječnja 2004. da su u postupku privatizacije u vrijednost temeljnog kapitala procijenjene sve te zgrade, tereni i stanovi.

No sad će tek provesti postupke u katastru i zemljišnim knjigama da se to provede. Tek kad se to riješi bit će jasnije hoće li se u potpunosti namiriti vjerovnici, odnosno hoće li DRB možda iz stečaja izaći kao tvrtka sa značajnom imovinom.


Reci što misliš!