Događaji

do 2025.

Izetbegović tvrdi kako BiH unatoč zastojima može postati članicom EU 2025.

Izetbegović tvrdi kako BiH unatoč zastojima može postati članicom EU 2025.

Bosna i Hercegovina može nadoknaditi sadašnje zaostajanje na europskom putu i do 2025. godine ispuniti sve uvjete potrebne za članstvo u Europskoj uniji, ustvrdio je u petak predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U govoru, kojega je održao u Zenici, na obilježavanju obljetnice osnutka Armije BiH Izetbegović je izjavio kako je članstvo BiH u EU 2025. godine realna mogućnost, iako za to nema naznaka u strategiji proširenja Unije na zapadni Balkan objavljenoj ranije ove godine.

Vlasti u BiH uspjele su nakon više od godine dana obilježenih unutarnjim političkim sukobima i prijeporima tek dostaviti odgovore na upitnik Europske komisije, koja bi na temelju toga trebala odlučiti može li BiH dobiti status kandidata, a procjena je kako izgledi za to postoje tek 2019. godine.

Izetbegović je u petak kazao kako je, unatoč problemima, najvažnije da su odgovori poslani u Bruxelles te je ustvrdio kako je u slučaju BiH kašnjenje u odnosu na druge države regije gotovo normalna pojava jer se do svega dolazi "mukotropnim usuglašavanjem" među partnerima u vlasti pa je potrebno puno strpljenja i kompromisa.

"Nova strategija EU za zapadni Balkan daje nam novu priliku da taj proces ubrzamo, da sustignemo naše susjede i do 2025. godine ostvarimo punopravno članstvo u EU. Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva", kazao je Izetbegović.

Strategija proširenja EU ne nudi konkretne rokove, a 2025. godina ranije je spominjana kao razdoblje u kojemu je moguće da članicama Unije postanu Srbija i Crna Gora. Članstvu bi nakon toga bile najbliže Makedonija i Albanija, dok je BiH s Kosovom na začelju tog kandidatskog popisa.

Izetbegović je u Zenici kazao kako bez obzira na zapreke put ka EU, ali i NATO-u nema alternative za BiH.


Reci što misliš!