Događaji

Nakon povratka iz Kine

Velik potencijal suradnje s kineskom provincijom Hainan

Velik potencijal suradnje s kineskom provincijom Hainan

Izaslanstvo Zadarske županije koje je predvodio župan Božidar Longin vratilo se iz službenog posjeta Kini.

Nakon potpisivanja pisma namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa s provincijom Hainan, turističkim biserom Kine, zadarsko je izaslanstvo održalo niz radnih sastanaka, a najvažniji događaj bilo je sudjelovanje na najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, Boao for Asia.

Župan Longin bio je jedan od predavača na panelu o razvoju kruzerskog turizma, gdje je predstavio turističke potencijale Zadarske županije. Raspravljalo se o boljoj suradnji u kruzerskom turizmu, otvorenijim politikama viznog režima, kvalitetnijem promicanju kruzerskog turizma i osnivanju Saveza turističkih gradova za krstarenja duž Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road.

Dojmovi su iznimno pozitivni. U svijetu se sve više pažnje posvećuje razvoju kruzerskog turizma, većem broju ruta krstarenja i snažnijem razvoju luka.  Na summitu su bili čelni ljudi gotovo svih najvećih kruzerskih prijevoznika na svijetu. Zadovoljni su dovršetkom putničkog terminala u Gaženici, kao i činjenicom da bi Zadar trebao postati matična luka. Svi su iskazali spremnost biti dijelom nove zadarske priče“, kazao je župan Longin.

Nova Luka Zadar i službeno je uvrštena na kartu Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“. Zadarsko je izaslanstvo, u pratnji hrvatskog veleposlanika u NR Kini Nebojše Koharovića bilo u povijesnoj prilici svjedočiti govoru predsjednika Xi Jinpinga na Boao Forumu u Aziji te sudjelovati u razgovorima s predstavnicima vlasti Hainana baš u trenutku kada je kineski predsjednik objavio kako Hainan postaje pilot slobodna carinska zona i jedan od glavnih ekonomskih perjanica budućnosti Kine. Sve to u povodu 30. obljetnice utemeljenja provincije Hainan.

Župan Longin i suradnici su održali sastanke s predstavnicima Lučke uprave provincije Hainan, nautičkim djelatnicima, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave kao i brojnim gospodarstvenicima. Kineski su poduzetnici iskazali zanimanje za investiranje u Hrvatsku, pogotovo u infrastrukturnim projektima, ali i zdravstvenom turizmu.

Kinezi su uočili veliki prostor koji se otvorio u zdravstvenom turizmu i na tom su području vodeći u Aziji, a spremni su investirati u slične projekte u Hrvatskoj, poput Ninskog blata. Također, nautički turizam jedno je od područja na kojemu smo mi još uvijek dosta ispred njih te su iskazali spremnost na brojne oblike suradnje u prijenosu znanja. S predstavnicima dva tamošnja sveučilišta razgovarali smo o njihovoj suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Sve o svemu, otvorili smo velik broj tema oko buduće suradnje. Na nama je da u daljnjim kontaktima te razgovore i konkretiziramo“, dodao je Longin.

S upravom jedne od najvećih zrakoplovnih kompanija u Aziji, Hainan Airlinesa, aktualizirana je priča o izravnim letovima između Hrvatske i Kine. Riječ je o jedinoj kineskoj zrakoplovnoj kompaniji s pet zvjezdica (prema Skytraxu) koja je na četvrtom mjestu po broju putnika u Aziji te četvrta po broju zrakoplova u NR Kini.

Odradili smo vrlo konstruktivne razgovore s gotovo kompletnom upravom Hainan Airlinesa. Upoznati su s potencijalima zadarske zračne luke i iskazali su spremnost na suradnju. Svjesni smo da je jedan od uvjeta uvođenja letova za Kinu produljenje piste za 700 metara te smo spremni ubrzano raditi na razvoju infrastrukture. Naravno, u okvirima naših financijskih mogućnosti“, istaknuo je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Župan Božidar Longin i hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović na Turističkom simpoziju u Haikou, glavnom gradu regije Hainan, predstavili su turističke atrakcije Zadra i Hrvatske.

Simpozij je okupio više od 30 najvažnijih turističkih djelatnika provincije Hainan - predstavnike regionalne turističke zajednice, turističkih agencija, hotela i brojnih drugih turističkih djelatnika. Zadarsko je izaslanstvo imalo vrlo zapažen i kvalitetan nastup pred djelatnicima koji razumiju što je turizam, pogotovo ako uzmemo u obzir da je provincija Hainan najrazvijenija turistička regija u Kini koja već sada ima više od 150 hotela s pet zvjezdica“, rekao je veleposlanik RH u Kini Nebojša Koharović.

Župan Božidar Longin je tijekom boravka u Kini obavio više razgovora za tamošnje medije, a regionalna televizija Hainan TV, uz razgovor sa županom, emitirala je i reportažu o Zadarskoj županiji. Ako uzmemo u obzir činjenicu da svake godine više od 150 milijuna Kineza putuje u inozemstvo, ovako zapažen nastup izaslanstva Zadarske županije trebao bi rezultirati još većim dolaskom kineskih turista na Jadran. Nije zgorega spomenuti da su među turističkim djelatnicima Kinezi poznati kao iznimno dobri potrošači.


Reci što misliš!