Događaji

kao iz filmova

Policija rasturila krivolovce u Limskom kanalu - U pokušaju bijega bacali ribu i ribarsku opremu!

Policija rasturila krivolovce u Limskom kanalu - U pokušaju bijega bacali ribu i ribarsku opremu!
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako ekskluzivno doznaje portal Morski.hr, nakon duljeg praćenja, policija je u složenoj i koordiniranoj akciji uhitila više osoba u Limskom kanalu. Radi se o području ribolovnog rezervata i mrijestilišta

Da je tome tako, potvrdio je za Morski.hr i pasionirani ribolovac i djelatni pripadnik Hrvatske ratne mornarice Damir Jerkov koji je, kako kaže, zbog dugogodišnjeg svjedočenja krivolovu pokrenuo Facebook grupu „Zaustavimo devastaciju Jadrana“. Za Morski.hr kaže kako su pojedinci za noć znali uloviti i preko 100 kg ribe koju su onda prodavali po ribljim restoranima i ribarnicama.

Radi se o krajnje nehumanom i zabranjenom načinu ribolova, “haklanje” ili po dalmatinski, “rampinavanje”. To su tzv. trokuke, izrađuju se od 3 velike udice  koje se vezuju debljim najlonom. Noću, ili kad je more mutno, tako izrađeni rampini se zabacuju među uočenu ribu i snažnim trzajima se nastoji koju zakačiti. Što je jato riba gušće, ulov je vjerojatniji.

Na području Limskog zaljeva prirodno je mrijestilište brojnih vrsta riba, a orade, brancini i cipli su najzastupljeniji. Posljednjih godina pojavila se i invazivna vrsta strelka.

Veliko okupljanje ribe je privuklo brojne znatiželjnike i krivolov je započeo

Zna ih za noć biti preko 50 i svi love! Pojedinci su znali izvući i po 100-tinjak kg, ali to nažalost nije jedino zlo. Puno gore od ulovljene ribe je ona koja je ostala teško ozlijeđena udarcima takvih rampina, ili bi jednostavno otpala jer je loše zakačena, kaže Jerkov i nastavlja kako takve ribe po izjavama očevidaca ima izuzetno puno.

Jerkov tvrdi kako su policiji išle brojne prijave, ali iz nekog razloga njihove akcije nisu dale očekivane rezultate. Tako je barem bilo sve do prošlog petka, 13. travnja.

Doušnik u Lučkoj kapetaniji i policijska zasjeda

Policija je u petak organizirala pomno smišljenu akciju i pohvatala veći broj krivolovaca. Valja napomenuti da je krivolovcima do tad išlo na ruku i to što su imali “špijuna” u vidu čuvara Lučke kapetanije. On im je dojavljivao prisutnost Policije!

Policajci su se, poučeni ranijim neuspjelim pokušajima, presvukli u civilnu odjeću. Tako su pristupili tim ljudima koji su lovili. Započela je “prijateljska” komunikacija među njima, i tako su prikupili podatke koji su ih zanimali. Istovremeno su ih potajno snimali i fotografirali tijekom samog ribolova. U određenom trenutku, u kanal je dojurio policijski gliser i nastao je opći metež i kaos među krivolovcima. Svi prilazni putevi su bili ranije blokirani patrolnim vozilima i akcija uhićenja je započela. Kao u dobrim filmovima. Konačan rezultat još ne znamo, ali očevici tvrde da je bilo pokušaja bacanja opreme i ribe u more, ali uzalud jer su svi bili snimljeni i fotografirani.

Za sad ne znamo točan broj uhićenih i privedenih, istraga još nije završila, ali svakako se radi o brojci između 10 i 20 privedenih i to samo onih koji su zatečeni i uhvaćeni na djelu! Svaki od njih će dobiti debele kaznene prijave jer su počinitelji više kaznenih djela istovremeno.

Istraga treba utvrditi kuda je ta ulovljena riba odlazila, kome su je prodavali, tko ju je sve kupovao… Bit će tu ozbiljnog posla i za financijsku inspekciju – kaže Jerkov i zaključuje kako je ovo samo vrh ledene sante krivolova diljem hrvatske obale.

Reci što misliš!

 Izdvojeno