Događaji

27. travnja

Jurica Pavičić predstavlja svoj najnoviji roman "Crvena voda" u Kneževoj palači

Jurica Pavičić predstavlja svoj najnoviji roman

U prostoru Kneževe palače, u petak, 27, travnja,. 2018. u 19 sati u organizaciji književne udruge ZaPis održati će se predstavljanje knjige „Crvena voda“, poznatog književnika i novinara Jurice Pavičića.

U razgovoru, u kojem će sudjelovati i urednica izdavačke kuće Profil, Adriana Piteša, pretresti će se književne teme, kao i problemi suvremenog društva na koje Pavičić često ukazuje u svojim redovitim kolumnama u „Jutranjem listu“ i „Slobodnoj Dalmaciji“.


O romanu Crvena voda

U romanu Pavičić pripovijeda o nestanku sedamanestogodišnje djevojke u malom mjestu na dalmatinskoj obali. Nestanak se dogodio davne 1989. godine.

Pratimo policijsku potragu koja ne daje rezultata, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat zasjene nestanak djevojke, koji pada u zaborav. Jedini koji ju i dalje traže su otac, majka i brat blizanac.

Roman se proteža sve do 2017.godine, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do starog inspektora iz bivšeg sustava. Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.

Biografija autora

Jurica Pavičić rođen je 1965.godine u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1989.radi kao filmski kritičar i kolumnist u Slobodnoj Dalmaciji, Vijencu, Zarezu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu...

Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Njegov novinarski rad neodvojiv je od književnoga, jer i u potonjem Pavičić istražuje stalne motive svojih novinarskih tekstova: sudbinu pojedinca i društva u tranziciji, te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom „Ovce od gipsa“, po kojem je snimljen Brešanov film „Svjedoci“, nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu.
J. Pavičić nagrađen je za scenarij velikom zlatnom arenom festivala u Puli.
Uslijedili su romani: „Nedjeljni prijatelj“, „Minuta 88“, „Kuća njene majke“, „Crvenkapica“, „Žena s drugog kata“, te zbirka priča „Patrola na cesti“ i „Brod u dvorištu“. Po naslovnoj priči zbirke „Patrola na cesti“ snimljena je i kriminalistička serija u režiji Zvonimira Jurića. 

Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski.


Reci što misliš!