Događaji

više nego zasluženo

93. Zrakoplovna baza dobitnik godišnje nagrade Zadarske županije

93. Zrakoplovna baza dobitnik godišnje nagrade Zadarske županije
Bojan Bogdanić

93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) dobitnik je Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2017. godini u području zaštite, spašavanja i humanitarnog rada.

Priznanje postrojbi bit će uručeno na Svečanoj sjednici skupštine Zadarske županije u petak 20. travnja 2018. u 12,00 sati u dvorani za predavanje Poliklinike Opće bolnice Zadar, a u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije.

Godišnja nagrada zrakoplovnoj bazi iz Zemunika dodijeljuje se zbog iznimnog doprinosa u obrani Zadarske županije kroz aktivnosti i angažman letačkih posada u gašenjima požara iz zraka kao i humanitarnim akcijama  koje postrojba provodi kroz traganja i spašavanja domaćeg stanovništva i gostiju.

U protupožarnoj sezoni 2017., od 1. lipnja do 30. rujna zračne su snage baze iz Zemunika bile angažirane u gašenju ukupno 307 požara od čega 77 u Zadarskoj županiji (svaki četvrti požar). Protupožarne zračne snage 93. ZB tijekom cijele 2017. u Zadarskoj županiji bile su angažirane u gašenju  ukupno 94 požara.

Posebno se ističe prvi dan djelovanja zračnih snaga 93. zb na požarištima u zaleđu Zadra i Benkovca (21. kolovoza 2017.) koji je ujedno i ocijenjen kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u protupožarnoj sezoni 2017

Tako je istoga dana sveukupno izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Također, na požarima u okolici Zadra i Benkovca zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu u protupožarnoj sezoni 2017.

Humanost kako jedna od prepoznatljivosti u radu i djelovanju postrojbe očituje se i kroz traganja i spašavanja domaćeg stanovništva i stranih gostiju.

Tako su u  godini 2017. letačke posade helikopterima iz sastava 93. ZB sudjelovale ukupno u 11 potražnih akcija u Zadarskoj županiji pri čemu je spašeno  pet ljudskih života (Nacionalni park Paklenica, Ivine  vodice- Sveto brdo, Šibuljine).


Reci što misliš!