Događaji

18. AAT PTC

U Zemuniku završio 18. ciklus pametne obrane hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova

U Zemuniku završio 18. ciklus pametne obrane hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova
HRZ i PZO/ Marinko Karačić

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak 19. travnja 2018. završio je 18. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (18. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).

Uz tri nacionalne komponente iz Hrvatske, Češke i Mađarske na obuci zrakoplovnih sastavnica sudjelovala je i Slovačka Republika koja je bila je zastupljena sa dvojicom zrakoplovnih tehničara koji su usvajali sadržaje iz područja održavanja helikopterske tehnike.

I ovaj je tečaj bio organiziran u dva dijela. Prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskim helikopterima  Mi-8 MTV i  češkom helikopteru Mi-24. U sklopu uvježbavanja češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) izveli su iz helikoptera Mi-8 MTV   bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina.

Završnog dana obuke svim polaznicima certifikate o završenom osposobljavanju uručio je zapovjednik tečaja bojnik Eduard Perković  koji je istaknuo dobar timski rad i visoku razinu međusobnog uvažavanja svih polaznika obuke koja je i ovoga puta težišno bila usmjerena ka standardizaciji procedura i postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekali odlazak u misiju u Afganistan.

„Prvi puta našao sam se u ulozi zapovjednika ovog tečaja koji se u svim segmentima potvrdio opravdanim i iznimno korisnim. Predavači su izravni sudionici misija pa je prenošenje njihovih iskustava neprocjenjivo za sve pripadnike koji se upućuju u područje operacije. Također, unijeli smo i određena osvježenja u skladu sa novim zahtjevima i izazovima misije, a najdinamičniji dijelovi obuke bila su bojna gađanja i letovi u zajedničkoj formaciji hrvatskih i češkog helikoptera od čega su gostujuće posade posebno bile impresionirane letovima u planinskim područjima Velebita“. Iznio je bojnik Perković.

Međunarodni tečaj  osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu Odlučna potpora (Resolute Support).

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane“.


Reci što misliš!