Događaji

zadarska nije među njima

Policija očekuje da će se na migrantskoj ruti ovog proljeća naći pet županija

Policija očekuje da će se na migrantskoj ruti ovog proljeća naći pet županija
Foto: Hina

Paralelno s intenzivnom raspravom u Vijeću EU-a o reformi Dublinske uredbe i uspostavi zajedničkog Europskog sustava azila, u Europi se nastavljaju migracijska kretanja, pa i nezakonita, te je na hrvatskoj migrantskoj ruti rast ilegalnih prelazaka za dvije trećine veći nego lani, a policija očekuje da će se na migrantskoj ruti ovog proljeća naći pet županija

U priopćenju Hini policija navodi kako se pretpostavlja da bi sada tijekom proljeća na udaru mogle biti Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka županija. 

U Hrvatskoj je u nezakonitom prelasku državne granice u prva tri mjeseca 2018. procesuirana 1.371 osoba, što je povećanje od 72 posto, u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, kada je prijavljena  801 osoba. Bez obzira na način ulaska u Hrvatsku, povećan je i broj tražitelja azila. Od siječnja do ožujka 292 su osobe podnijele zahtjev za azil, u odnosu na 238 zahtjeva tijekom istog razdoblja lani.

Zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku, od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ukupno su vraćene u readmisijskom postupku 294 osobe, najčešće u Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, zemlje iz kojih su migranti nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. 

Među onih 1.371 nezakonitim migrantima najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Afganistanci u prva tri mjeseca zauzimaju dvadeset posto ukupnog broja nezakonitih migranata.  

Konkretno, gledano po državljanstvima u prvom tromjesečju ove i prošle godine broj Afganistanaca koji su procesuirani zbog nezakonitog prelaska državne granice sada je 399, a lani 126. Državljana Turske procesuirano je 159, u odnosu na 41 osobu lani, a iz Pakistana 115 prema 42.

Pao je broj državljana Kosova i Albanije i to Kosovara s 252 na 163, a iz Albanije s 98 na 88.

U postotku gledani, najveći je rast ilegalaca među Tunižanima, jer ih je sada 35, a lani je zabilježen jedan, te Sirijaca, s 27 na 88 i Iranaca, s 34 na 84.

Ostale zemlje porijekla procesuiranih ilegalnih migranata, uključujući i njihove pomagače, su BiH (26), Alžir (18), Irak (17), Maroko (12), Srbija (12) i Bangladeš (11), a zbog manjeg broja pojedinaca iz mnogih drugih zemalja policija u rubrici “ostali” vodi još 144 osobe.

Karlovačka županija je jedna od županija u kojoj su na putu od BiH prema Sloveniji migracije nedavno uzrokovale teško stradavanje trojice stranaca, ranije utapljanja, te učestale krađe čamaca, odjeće i hrane u vikendicama, ali karlovačka Policijska uprava o tome ne izvještava medije, odnosno ne izvještavaju da su počinitelji ili stradalnici stranci.

Ravnateljstvo policije je na upit Hine priopćilo da je u karlovačkoj Policijskoj upravi u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka uhvaćeno 103 osoba u nezakonitom prelasku, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 12 osoba, te da u postupanju policijskih službenika, pa ni u slučaju kada su, skačući preko mosta na rijeci Mrežnici, teško ozlijeđena trojica migranata, nije bilo  “elemenata prekoračenja ovlasti”, već da je postupanje “bilo sukladno i u granicama zakonskih ovlasti”.


Reci što misliš!