Događaji

eko radionice

Mališani u Zadru, Murvici i Briševu uče o recikliranju

Mališani u Zadru, Murvici i Briševu uče o recikliranju

Suradnja komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge „Eko – Zadar“ i ove se godine nastavlja kroz projekt „Reciklirajmo zajedno“. Cilj projekta je edukacija o selektivnom razdvajanju otpada, smanjenju i sprečavanju nastanka otpada te oporabi istog.

Edukativno-kreativne radionice započele su u OŠ Smiljevac i područnim školama u Murvici i Briševu, u svim trećim razredima. Edukativno – kreativne radionice za cilj imaju podizanje ekološke svijesti, edukaciju o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom te njegovoj oporabi. Edukacijom započinjemo u najranijim godinama kako bi zajednički odgajali buduće ekološki osviještene sugrađane i sugrađanke. Interaktivnim edukativnim programima djecu se uvodi u kritičko promišljanje i diskusije o zaštiti okoliša, razvijajući potrebu razumijevanja i očuvanja prirode kako bi svi zajedno mogli u njoj uživati.

Djeca su na radionici osim o štetnom utjecaju otpada u okolišu, učili i o problematici svakodnevnog korištenja plastičnih vrećica, što je to EE otpad, staklo od antike do danas, neodgovorno ponašanje spram zbrinjavanja otpada, te ostalim vrstama otpada. Naglasak stavljamo i na 3R – reduce, reuse, recycling; smanji, recikliraj i ponovno upotrebi. Promjenama svakodnevnih postupaka, razdvajanja otpada te njegove oprabe i odgovornog ponašanja, djeca prenose stečeno znanje svojim ukućanima.

Iako maleni, treba im priznati, da dobro poznaju odvajanje papira i plastike u posebne spremnike te neki od njih već izražavaju svoju zabrinutost za čistoću prirode i okoliša. Posebno ih žalosti onečišćenje mora i rijeka, što su pokušali iskazati i ekološkim porukama i crtežima u kreativnom dijelu radionice kada su bojama za tekstil oslikavali platnene vrećice. Djeca su bila vrlo zainteresirana naučiti kako nam reciklaža i oporaba pomaže u održavanju čistoće na Planetu.

“Čistoća” d.o.o. je prezentirala Mobilno reciklažno dvorište ispred škole Smiljevac, te će se proces recikliranja i vrste otpada demonstrirati učenicima i nastavnicima u područnim školama Murvica i Briševo.

Svim sudionicima su podijeljeni pokloni; slikovnice/bojanke Praktični savjeti Eko Mace, žute vrećice za PET otpad koje se besplatno mogu dobiti u poslovnicama „Čistoće“ d.o.o. u ulici Stjepana Radića 33 i na Poluotoku u ulici Federica Grisogona 17. Oslikane platnene vrećice učenici i učenice odnose svojim kućama kako bi ih mogli svakodnevno koristiti te tako utjecati zajedno sa svojim ukućanima na smanjenje uporabe plastičnih vrećica.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti