Događaji

Dan planeta Zemlje

Od Preka do Ugljana male su ruke čistile plaže, parkove, igrališta...

Od Preka do Ugljana male su ruke čistile plaže, parkove, igrališta...
Naši školji

I ove godine Pučko otvoreno učilište Dom na žalu i Dječji vrtić Lastavica organizirali su prigodno obilježavanje Dana planeta Zemlje u koje su bili uključeni svi vrtićki odjeli grupe.

Od Preka do Ugljana male su ruke čistile plaže, parkove, igrališta... Uglavnom, sve ono na što su odrasli, svjesno ili nesvjesno, zapustili i uneredili svojim nemarom i nebrigom.

- U Lukoranu su uređivali vrt i sadili cvijeće ispred ulaza u zgradu škole i vrtića i cijeli dan proveli u prirodi, na zraku, a sve pod motom: "Da bi naša Zemlja bila sretna!". U Ugljanu su čistili školsko i vrtićko, sadili i zalijevali cvijeće, a u dnevnom boravku bojali i ukrašavali pitare. "Trešnjice" u Sutomišćici otišle su korak dalje i reciklirale stari papir, kaže ravnateljica DV Lastavica Đana Ćurković Jadrijev te ističe kako se Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježava i posvećuje mu se velika pozornost jer je iznimno važno da se s izgrađivanjem ekološke svijesti započne u najranijoj dobi.

Koliko je važno da se brinemo za okoliš u kojemu živimo, pokazali su i mališani u Preku, koji su čistili i pritom pravilno odvajali otpad na dvije preške plaže i dječjem igralištu. Kao što su i sami primijetili i komentirali s tetama, u otpadu je bilo najviše plastike i odbačenih čepova, o čemu su poslijepodne razgovarali na likovnoj radionici organiziranoj u POU Dom na žalu.

- Zadivljujuće je koliko djeca znaju o razvrstavanju otpada, recikliranju, štetnosti plastike... Pokazali su što su naučili u vrtiću o važnosti biljaka za naš ekosustav, jer kao što znamo, život na Zemlji ne bi bio moguć bez biljaka. Sve su to maštovito pokazali i na svojim crtežima i još jednom poslali  poruku svima nama da slijedimo njihov primjer i čuvamo okoliš u kojemu živimo, komentirala je ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić, koja je s malim Prečanima čistila i sadila cvijeće ispred zgrade Doma na žalu, pišu Naši školji.


Reci što misliš!