Događaji

Državni vrh iz Jasenovca: Sljedeće godine želimo jednu jedinstvenu komemoraciju

Državni vrh iz Jasenovca: Sljedeće godine želimo jednu jedinstvenu komemoraciju
Marko Lukunić/PIXSELL

U Jasenovcu na trećoj komemoraciji, onoj državnoj, okupilo se 300-tinjak sudionika. Državni vrh, bez predsjednice Grabar-Kitarović, izrazio je želju da sljedeće godine umjesto tri, bude jedna jedinstvena komemoracija kakvu žrtve zaslužuju. Ni ova nije mogla proći bez spornog pozdrava "Za dom spremni"

U trećoj koloni sjećanja na žrtve iz logora Jasenovac, službenoj državnoj, okupilo se 300-tinjak sudionika. Među njima i premijer Andrej Plenković.

"Prigoda je da još jednom izrazimo pijetet prema žrtvama, prema njihovim obiteljima. Isto tako da snažno osudimo zločinački režim, da damo počast žrtvama koji su bili i Srbi, Židovi, Romi, Hrvati", rekao je premijer.

"Vlada je pokušala učiniti sve da se ove godine izbjegne više kolona", dodao je Plenković koji sljedeće godine želi, baš kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, jedinstvenu komemoraciju.

"Unaprijediti dijalog i razumijevanje i doći u situaciju da ovdje bude jedna jedinstvena komemoracija jer žrtve Jasenovca to zaslužuju."

"Nadam se da je ovo zadnja godina da imamo više kolona i da ćemo naći dovoljno mudrosti, razboritosti, ali i hrabrosti, međusobnog uvažavanja kako bismo iduće godine svi zajedno dostojanstveno došli ovdje i iskazali počast žrtvama."

Na upit je li dovoljan čin predsjednice Grabar-Kitarović koja se i ove godine sama poklonila žrtvama, Plenković poručuje da, "predsjednica sama može rastumačiti svoje poteze". Danas je poslala svog izaslanika Ivana Zvonimira Čička.

"Ja se nadam da će predsjednica osobno sljedeće godine doći i da će ove podjele ostati iza nas. Ovo ne da je tužno, ovo je sramota za ovu zemlju", rekao je Čičak.

Jučer je HDZ-ov koalicijski partner iz SNV-a Milorad Pupovac uputio kritiku Vladi zbog preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću o pozdravu "Za dom spremni" i izmještanju HOS-ove ploče u Novsku.

Na mjestu gdje je ploča u Jasenovcu prije stajala, pripadnici HOS-a razvili su zastavu s tim pozdravom. Evo što ministar uprave Lovro Kuščević o tome kaže:

"Vlada RH se jasno distancirala od svih totalitarnih režima. Naravno da "ZDS" nije primjeren pozdrav, ali ne može izjednačiti kontekst HOS-a i Domovinskog rata s ustaškim pokretom kojeg svi zajedno osuđujemo i zato smo danas ovdje da ga osudimo."

"Ja nisam vidio zastavu. Treba vidjeti o čemu se radi i mislim da ovaj događaj ni s čim ne smijemo dezavuirati. Svi dostojanstveno moramo odati počast svim žrtvama."

"Trebamo ovo njegovati, da se ovakav strašan zločin više nikada ne ponovi", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Povijest promijeniti ne možemo, ali moramo imati pravedan odnos prema povijesti i vrednovati sve ono što se dogodilo na jedan način", izjavio je Bošnjaković.


Reci što misliš!