Događaji

radni posjet

Članovi diplomatsko-gospodarskog kluba u posjetu Zadarskoj županiji

Članovi diplomatsko-gospodarskog kluba u posjetu Zadarskoj županiji

U Domu Zadarske županije održan je sastanak članova diplomatsko-gospodarskog kluba sa predstavnicima HGK - Županijske komore Zadar, Obrtničke komore te razvojnim agencijama i predstavnicima dijela lokalne samouprave.

Na sastanku su bili veleposlanici, gospodarski savjetnici i trgovinski predstavnici  dvadesetak stranih veleposlanstva rezidentnih u Republici Hrvatskoj.

Cilj ovog sastanka, kojeg Zadarska županija organizira u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, bio je predstaviti gospodarske potencijale naše županije te na taj način kroz sustav gospodarske diplomacije promovirati lokalno poduzetništvo i gospodarstvo te otvoriti mogućnost novih poslovnih suradnji i širenja tržišta.

Župan Božidar Longin je istaknuo kako je Zadarska županija u 25 godina postojanja napravila niz značajnih kontakata na međunarodnom planu i da su pred nama nove razvojne mogućnosti

Ono što je nama najvažnije i na što smo posebno skrenuli pažnju, to su novi projekti. Mi s ponosom ističemo da je pred nama razdoblje gospodarskog uzleta. Ja sam optimist i siguran sam u to. Prezentirali smo nove mogućnosti koje nam nudi buduće prometno čvorište koje će Zadar sigurno biti. Posebno sam ponosan na činjenicu da je nova zadarska Luka ušla na Pomorski put svile kao druga luka u Europi te nam je to veliki iskorak i garancija budućnosti“, poručio je Longin.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić poručio je da ovim posjetom diplomatsko-gospodarskog kluba žele prikazati gospodarske potencijale Hrvatske te da je upravo Zadarska županija jedan od pozitivnih primjera.

U sklopu jačanja ukupnih gospodarskih odnosa imamo program u sklopu kojeg vodimo po županijama veleposlanike i gospodarske savjetnike. Ovaj put smo izabrali Zadarsku županiju, jer ona je jedna svijetla točka što se tiče uspješnosti u Hrvatskoj i htjeli smo taj uspjeh pokazati, kako se to radi u pogledu infrastrukturnog i trgovinskog razvoja, isto tako i turističkih potencijala. U tom smislu jako smo sretni što smo dana ovdje, što diplomatski zbor ima šansu vidjeti uspješne priče iz Zadra. U dva dana koliko smo ovdje iz raznih područja će vidjeti način na koji to Zadar radi.“

U ime članova diplomatsko-gospodarskog kluba obratio se Antonio Garcia, ataše veleposlanstva Belgije u RH, koji je iskazao nadu da će se kroz boravak u Zadarskoj županiji članovi diplomatsko-gospodarskog kluba dodatno uvjeriti u brojne razvojne potencijale ovog područja.

U nastavku svog današnjeg boravka u Zadarskoj županiji gosti će obići Luku Gaženica, gospodarsku zonu u Poličniku i Zračnu luku Zadar.


Reci što misliš!